Bakala Bogdanku chce. Prý zvyšuje nabídku pro akcionáře

ČTK Radek Pecák ČTK, Radek Pecák
26. 11. 2010 11:03
Bakala nyní za akcii polského dolu nabízí až 136,7 zlotého
Zdeněk Bakala teď přemýšlí, zda nová nabídka akcionáře Bogdanky přesvědčí
Zdeněk Bakala teď přemýšlí, zda nová nabídka akcionáře Bogdanky přesvědčí | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Varšava - Bakalova společnost NWR opravdu vážně chce získat polskou těžební společnost Bogdanka. Je to zřejmé z jejího posledního kroku - zvýšení nabídky na koupi akcií polské společnosti.

Marcin Zoltek, šéf penzijního fondu Aviva, který drží velkou část akcií Bogdanky, agentuře Reuters sdělil, že New World Resources (NWR) zvýšila svou nabídku. Zatímco původní nabídka zněla na 100,75 zlotého za akcii (625 Kč), nyní Bakala nabízí rozpětí 103,2 až 136,7 zlotého za akcii Bogdanky.

NWR to ale krátce po zveřejnění zprávy popřela. "Nabídka společnosti New World Resources (NWR) na převzetí předního polského těžaře uhlí Bogdanka je kompletní a přiměřená a firma její hodnotu zvýšit nehodlá," znělo prohlášení pro agenturu Reuters.

Polský stát svůj podíl prodávat nechce

Krok NWR by byl poměrně překvapivý„ protože představitelé NWR předtím již několikrát dali najevo, že nabídku považují za dostatečnou a zvyšovat ji nebudou.

Podle šéfa fondu Aviva nyní NWR navrhuje, že za každou akcii Bogdanky dá tři až čtyři své akcie. Zoltek přesto uvedl, že nabídka zůstává příliš nízká na to, aby jeho fond svůj podíl prodal.

Zdá se ale, že krok NWR přichází jako reakce na vyjádření náměstka polského ministra státního pokladu Jana Bury. Ten řekl, že polský stát, který vlastní přes dvě procenta akci Bogdanky, svůj podíl NWR nehodlá prodat. "Polský stát má 2,3 procenta akcií Bogdanky, my určitě na nabídku NWR neodpovíme," řekl.

Navíc naznačil, že by svůj podíl neměli prodávat ani ostatní vlastníci akcíí, především penzijní fondy, které mají v držení 47 procent akcií Bogdanky. "Pro penzijní fondy je to test, zda jsou dlouhodobými investory," uvedl Bury.

Pojišťovna PZU by prodávala, ale chce více

Svého podílu se, podle posledního vyjádření nehodlal zbavit ani další z velkých akcionářů východopolské těžařské společnosti, pojišťovna PZU. PZU by sice, jak serveru Patria.cz sdělil zástupce firmy Marek Sojka, byla ochotna svůj desetiprocentní podíl prodat, ale za mnohem vyšší cenu než nabízí NWR.

Nabídka NWR na převzetí většiny akcií Bogdanky vyprší 29. listopadu. Ve středu nabídku schválila valná hromada NWR. Souhlasila také s tím, že NWR může v budoucnu vydat až 15 procent nových akcií kvůli refinancování této transakce.

 

Právě se děje

Další zprávy