Počet lidí v insolvenci letos přesáhne deset tisíc

Radek Pecák Radek Pecák
2. 11. 2010 13:25
Lidé volí raději osobní bankrot než návštěvu exekutora
Exekucí se lidé bojí
Exekucí se lidé bojí | Foto: Petr Protivánek

Praha - Letos bude podáno zhruba 15 500 insolvenčních návrhů. Očekává to společnost Creditreform. Letos poprvé převáží nad insolvenčními návrhy právnických osob návrhy insolvencí fyzických osob. Dokonce jich bude zhruba dvojnásobek.

Celkový počet insolvencí vzroste oproti číslu z roku 2009 o více než padesát procent. Hlavně díky tomu, že o 140 procent vzrostou insolvenční návrhy fyzických osob. Počet insolvenčních návrhů právnických osob bude podle očekávání Creditrefomu na úrovni roku 2009.

V letošním říjnu bylo podáno celkem 1490 insolvenčních návrhů. Z celkového počtu se 472 insolvenčních návrhů týkalo právnických osob a 1018 návrhů fyzických osob.

Firmy krachují stejným tempem jako vloni

Zhruba polovina insolvenčních návrhů u právnických osob končí prohlášením úpadku a následuje buď konkurz nebo reorganizace.

Konkurzů bylo v říjnu 2010 prohlášeno celkem 117. V porovnání deseti měsíců roku 2009 a 2010 není vývoj v počtu prohlášených konkurzů nijak dramatický, meziroční nárůst činí 2,9%.

Mezi největší firmy, na které byl v říjnu 2010 prohlášen konkurz, patří firmy EQUUS spol. s r.o., KIMOS com.-CZ, s.r.o. a  Nástavby - D.M.T., s.r.o..

To, že počet insolvenčních návrhů fyzických osob stále roste, je podle Creditreformu způsobeno hlavně tím, že až v letošním roce se naplno projevují důsledky ekonomické krize a neuváženého zadlužování fyzických osob. Ty se pak ocitají v dluhové pasti.

Exekucí je méně, oddlužení více

Lidé také už více znají, co dělat, pokud se ocitnou v hrozbě exekuce a využívají proto osobní bankrot. Proto se také počet exekucí letos o více než sto tisíc sníží v porovnání s loňským rokem. Oproti tomu počet insolvenčních návrhů spojených s žádostí o oddlužení se v letošním roce očekává minimálně ve výši dvojnásobku úrovně loňského roku.

Oddlužení probíhá buď formou zpeněžení majetku dlužníka nebo plněním splátkového kalendáře, kdy dlužník musí během 5 let splatit věřitelům alespoň 30% dluhu. Pokud dlužník není schopen řešit úpadek oddlužením, je prohlašován konkurz.
V říjnu požádalo o oddlužení celkem  921 osob, z toho v 612 případech bylo oddlužení povoleno. Oddlužení formou zpeněžení majetku využilo v říjnu jen 11 dlužníků. V ostatních případech bylo oddlužení řešeno nastavením splátkového kalendáře.

 

Právě se děje

Další zprávy