193 %. O tolik víc zadlužených je na Vysočině. A u vás?

Karel Toman
24. 7. 2010 8:45
V jiných krajích přibylo klientů Asociace občanských poraden "jen" dvojnásobně
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Žena, 32 let, na mateřské dovolené. Manžel přišel o místo v automobilce a rodina teď dluží za úvěry, účty i nájem. Distributor ji proto odstřihl od elektřiny a chce po ní zaplatit nejenom dluh a soudní výlohy, ale i penále přes 10 % z dluhu.

Tak vypadá začátek dluhové pasti, jak ji podle konkrétního případu ve své zprávě popsala Asociace občanských poraden. Celkem jich vloni řešila skoro šest tisíc.

Nárůst počtu klientů: až 193 %

"Nárůst je v posledních dvou letech takřka dvojnásobný a s přetrvávající ekonomickou recesí neustále přibývá," tvrdí ředitel AOP Hynek Kalvoda (viz graf na konci textu).

Nárůst klientů souvisí do určité míry s hustotou sítě poraden v kraji nebo s tím, že se o poradnách ví více, než když začínaly. V Praze například spolu s magistrátem AOP letos rozjela kampaň "Půjčíš si? Zaplatíš!" a také díky ní jí tam meziměsíčně vzrostl počet dotazů na dluhy o 67 %, meziročně za březen dokonce o 107 %.

Například na Vysočině ale zaznamenaly poradny za poslední dva roky nárůst skoro trojnásobný (z 561 v roce 2008 na na 1649 o rok později - to je nárůst o 193 %).

Podle lidí z terénu to ale problém spíš potvrzuje. "Na tuto problematiku se zaměřujeme už téměř čtyři roky a víme, že lidí, kteří se potýkají s dluhy, každým rokem přibývá," zhodnotil letos v červnu společnou kampaň pražského magistrátu a AOP radní pro sociální oblast Jiří Janeček.

Podle AOP se také mění složení lidí, kteří se do dluhů dostávají. Ještě před dvěma lety to byli skoro výhradně lidé z nízkých sociálních vrstev. "Dnes jsou stále menší výjimkou lidé, kteří se ocitli po dlouhé době (často poprvé v životě) na úřadech práce a nejsou s to platit běžné výdaje na domácnost včetně nájemného," píše AOP.

Dluhová past sklapla už i nad střední třídou

"Problém je, že úvěry dostávají i lidé bez potřebných příjmů. Poskytovatelé z nebankovního sektoru navíc velmi často používají různé matoucí triky - například zaměňují měsíční a roční úrokovou sazbu a některé půjčky se pak mění až v lichvu,"  jmenuje Martin Kovář ombudsman Poštovní spořitelny, která spolu s ČSOB podporuje projekt AOP nazvaný "Finanční gramotností proti dluhové pasti".

"Dalším trikem bývá zhušťování a zmenšování písma na smlouvách, které znemožňuje přehledné pročtení. Častým nešvarem jsou také rozhodčí doložky, které brání obrátit se na soud," doplňuje.

Asociace občanských poraden se zadlužování věnuje mezi jinými tématy už čtyři roky. Poslední dva roky se z něj ale stala její "vlajková loď".  "Uvědomujeme si, že problém vyrovnanosti rodinných rozpočtů se stává skutečně vážným problémem obyvatel České republiky," upozorňuje Kalvoda, podle kterého zadlužených ve skutečnosti přibývá geometrickou řadou.

 

Právě se děje

Další zprávy