Šestina Čechů má problém zaplatit běžné účty nebo zboží

Petr Kučera Petr Kučera
22. 6. 2010 13:45
Celoevropský průzkum: Nejhůře jsou na tom rumunské domácnosti
Foto: Aktuálně.cz

Brusel - Téměř šestina obyvatel Česka měla v posledních dvanácti měsících alespoň jednou problém zaplatit pravidelné účty nebo si koupit jídlo či běžné spotřební zboží. Vyplývá to z květnového průzkumu Eurobarometr mezi 25,6 tisíci obyvateli unijní sedmadvacítky, který dnes zveřejnila Evropská komise.

Česko se zhruba 15 procenty domácností, které v průzkumu tento problém zmínily, nicméně patří do lepší poloviny Evropské unie. Hůře je na tom například Slovensko - s 22 procenty mu patří osmé místo v pořadí zemí s největšími problémy.

Skoro půlce Rumunů docházejí peníze

Největší problémy měly podle průzkumu rodiny v Rumunsku, kde na alespoň jeden pravidelný účet či nákup nemělo 43 procent domácností. Druhá příčka patří Lotyšsku s 37 procenty.

Naopak relativně nejlépe jsou na tom rodiny v Lucembursku, Dánsku a Rakousku, problémy tam hlásilo jen zhruba sedm procent domácností.

"Výsledky průzkumu potvrzují, že chudoba je v EU závažným problémem a současná hospodářské a finanční klima danou situaci jen zhoršují. Krize si vybírá svou daň a velká část Evropanů žije v současnosti od výplaty k výplatě," řekl k výsledkům průzkumu eurokomisař László Andor.

 

Právě se děje

Další zprávy