Škody překročí miliardu. Vodu střídají polomy a sesuvy

Karel Toman
18. 5. 2010 16:01
Opakuje se scénář z roku 1997: v podmáčené půdě padají stromy a trhají se svahy

Ostrava/Vsetín - Vytrvalé deště opakují svůj osvědčený scénář, který následné škody šroubuje do stovek milionů korun. Po povodních totiž opět přicházejí v celé zasažené oblasti lesní polomy a sesuvy půdy. Na Ostravsku už sesuvy půdy začaly.

Škody tak možná několikanásobně přesáhnou miliardu korun. Pojišťovny podle průzkumu ČTK očekávají následkem povodní, jež zasáhly v posledních dnech východní část země, celkem desítky tisíc škod v řádu miliard korun.

Jen Česká pojišťovna a Alllianz totiž odhadují současnou hodnotu škod celkem na 900 milionů korun. "Již dnes je zřejmé, že na mnoha místech bude situace horší než v roce 1997," vzpomíná na událost, po které Česká pojišťovna vyplatila podnikatelům 2,3 miliardy korun a domácnostem 3 miliardy korun.

"Ze zkušeností nejen loňského roku lze však říct, že původní odhady úhrad za záplavy byly na konci kalamity násobně vyšší," připomíná za Českou pojišťovnu mluvčí Dagmar Koutská.

Kooperativa hlásí momentálně škody za 15 milionů korun.

"Jen na Vsetíně se škody odhadují na zhruba na tři miliony korun. Ve 32 obcích spadajících do správního obvodu Vsetína jsou pak škody odhadnuty na cca 50 milionů korun," sdělila Aktuálně.cz mluvčí vsetínské radnice Eva Stejskalová, podle které odhady škod do Vsetína posílaly jednotlivé obce. "Největší škody přitom hlásily Huslenky se 17,5 miliony a Hošťálková s 11 miliony korun," dodala Stejskalová.

Dokud voda neopadne, není jistota

Na dolních tocích si zatím výši škod odhadnout netroufají.

"Kulminace sice byla, ale kdoví, jak to bude dál," uvažuje vedoucí kanceláře ostravského primátora Michal Hrotík. "Všichni tu věříme, že už to skončí. Teprve pak pojišťovny přijdou udělat odhad," dodává.

To potvrzují i samotné pojišťovny.

"Hlášení škod teprve začíná. Dokud voda neopadne a současně nebude jistota, že nebude situace pokračovat, nemůžeme jakýkoli byť hrubý odhad vůbec učinit. Když řeknu, že to bude v milionech, nakonec to mohou být desítky milionů.," sdělil mluvčí ČSOB Pojišťovny Tomáš Hejda. "Na druhou stranu se může stát, že vše nyní skončí a konečná čísla budou nižší než připravované katastrofické scénáře," dodal.

Jak moc škody narostou, teď už ale nezáleží jen na srážkách.

Sesuvy půdy začaly, čekají se polomy

"V úterý bude foukat i nadále čerstvý severozápadní vítr s nárazy kolem 70 km/h, v horských oblastech až 90 km/h. V kombinaci čerstvého větru a srážek hrozí polomy," upozornila dnes meteoroložka Dagmar Honsová.

"Vysoká voda na Vsetínsku pomalu opadá, více než povodně začínají region ohrožovat sesuvy," doplnila mluvčí vsetínské radnice Eva Stejskalová.

Mezi nejrizikovější místa na Vsetínsku patří Lidečko, kde se před čtyřmi lety aktivoval rozsáhlý sesuv ohrožující přívod pitné vody pro třicet tisíc lidí regionu. Rizikové jsou také rozsáhlé, často hloubkové sesuvy u obcí Růžďka či Mikulůvka, které se aktivovaly po povodních v roce 1997 a kde zdemolovaly deset budov.

Několik sesuvů je aktivních i v samotném městě Vsetín. Sanace jednoho z nich si vyžádá 3,5 milionu korun a město na něj žádá dotaci EU.

Sesuvy se podle odborníků začnou spouštět každým dnem.

"Degradace má dvou až třídenní zpoždění oproti srážkám, proto zítra vyrážíme na Vsetínsko, abychom zhodnotili situaci. Na Ostravsku a Frýdecko - Místecku se už sesuvy daly do pohybu," uvedl geotechnik Jaroslav Ryšávka, který se pohyby zeminy dlouhodobě zabývá.

Pojišťovny mobilizují zálohy

Sesuvy a polomy přitom dělají velké škody na drahé infrastruktuře, jako je elektrické vedení, vodovody, kanalizace, silnice a železnice. Na hodně rušný týden se proto připravují pojišťovny.

"Počet hlášení škod na majetku občanů i podnikatelů od pondělního rána výrazně narůstá. Hlavní příliv hlášení však očekáváme teprve v následujících dnech - mnohá místa jsou totiž v tuto chvíli zcela nedostupná," upozornila mluvčí pojišťovny Allianz Pavla Paseková.

Klienti Allianz pojišťovny nahlašují desítky škod od nedělní noci. Na různých místech Severomoravského kraje se už teď podle mluvčí k povodním a záplavám přidala i vichřice. Nejvíce hlášení je zatím z Ostravy, Bohumína, Havířova, Třince a Hodonína. České pojišťovně hlásí klienti nejvíc škod z Karvinska, Ostravska a Novojičínska.

Pojišťovna Allianz je podle mluvčí připravena přesunout do postižených oblastí své posily odjinud co nejdříve a proplácet v případě potřeby klientům zálohy na pojistné plnění.

Posily slibuje i Česká pojišťovna, podle které se budou škody odhadovat i o víkendu.

"Na druhou stranu klienti nemusejí mít obavy, že by cokoliv zmeškali. Česká pojišťovna doporučuje, aby v klidu vyřešili svoji situaci, protože na hlášení škody mají čas, mohou ji nahlásit ještě do čtyř let od jejího vzniku," upozorňuje mluvčí Koutská.

 

Právě se děje

Další zprávy