Daň plaťte dřív, než ji spočítáte. Skončí ta absurdita?

Petr Kučera Petr Kučera
25. 3. 2010 9:49
Lhůta pro zaplacení daně se má prodloužit. Více času bude i na přiznání k dani z nemovitostí
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Také letos stačí odeslat přiznání k dani z příjmů až 31. března. Samotnou daň je ale nově potřeba zaplatit o jeden až tři dny dříve. Tak, aby nejpozději poslední březnový den už došla na účet finančního úřadu.

Absurdní stav, který fakticky zkracuje zákonný termín pro vyplnění daňového přiznání, přinesl nový zákon o platebním styku, účinný od loňského listopadu. Dnem úhrady daně již není den odepsání z účtu poplatníka, ale den připsání na účet státu.

Ministerstvo financí nyní připouští, že jde o nechtěný důsledek zákona, který měl především regulovat banky, nikoliv termíny placení daní.

Bude stačit pátý den?

Absurdní pravidlo proto možná bude platit jen letos. "Nově navrhujeme, aby splatnost daně byla posunuta až na pátý den po dni, kdy je povinnosti podat daňové přiznání," říká náměstek ministra financí Peter Chrenko. Posunutí se má týkat všech daní.

Návrh je součástí takzvané exit strategy, připravené Fischerovou vládou jako doporučení pro kabinet vzešlého z květnových voleb.

Do voleb už ale ministerstvo změnu prosazovat nebude.  "Žádná nová předloha se již ve stávající sněmovně nestihne projednat, proto ji navrhneme až po volbách," upřesňuje Jakub Haas z tiskového oddělení ministerstva.

Po volbách by však změně nemělo nic bránit. Souhlasí s ní totiž přinejmenším dvě nejsilnější strany - ČSSD i ODS.

"S posunem termínu nemáme problém," potvrdil online deníku Aktuálně.cz místopředseda ČSSD a stínový ministr financí Bohuslav Sobotka.

"Rád takový návrh podpořím," říká také poslanec a daňový expert ODS Michal Doktor.

Více času na přiznání k dani z nemovitostí

Ministerstvo financí zároveň navrhuje prodloužení termínu pro přiznání k dani z nemovitostí. To se nyní podává k 31. lednu (podle stavu k 1. lednu téhož roku).

"Pro některé poplatníky s velkým množstvím nemovitostí to představuje poměrně krátkou dobu. Proto navrhujeme posunout termín podání daňových přiznání až na konec února," vysvětluje Chrenko.

Také tento návrh má podporu ČSSD i ODS. "Možná by stálo za to sjednotit termín pro podání přiznání k dani z nemovitostí s termínem přiznání daně z příjmů," dodává k tomu Bohuslav Sobotka.

Za drobné zpoždění sankce nehrozí

Letos je tedy bezpečnější platit daň z příjmů dva až tři pracovní dny před koncem termínu pro podání samotného přiznání. Ne všechny banky - zvláště při podání platebního příkazu na pobočce - totiž připíšou peníze na účet příjemce hned následující den (podrobnosti v redakčním testu).

Za pozdní zaplacení daně hrozí úroky z prodlení, odpovídající (ročně) výši repo sazby stanovené Českou národní bankou, zvýšené o čtrnáct procentních bodů. Repo sazba nyní činí jedno procento.

Zároveň však platí, že úrok z prodlení se neplatí, jestliže jeho částka nepřesáhne 200 korun. Pokud tedy daňová povinnost činí například 40 tisíc korun a dojde na účet finančního úřadu o dva nebo tři dny později, žádná sankce poplatníkovi nehrozí.

Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte také:
Sleva na manželku. Ušetří vám 25 tisíc na daních
Daňových kontrol je čím dál méně. Ale lépe míří na cíl
Čekáte, že vám vrátí daňový přeplatek? Ještě si počkáte
 

Právě se děje

Další zprávy