Zdražil benzin i nájmy. Ostatní ceny vzrostou později

Petr Kučera Petr Kučera
21. 1. 2010 9:07
Připravte se na vyšší daň z nemovitostí i další zdražení pohonných hmot
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Výrazné zdražení pohonných hmot, regulovaných nájmů a alkoholu. To jsou zatím nejvýraznější důsledky novoročního zvýšení DPH a spotřebních daní. Letošní zdražování tím ale nekončí. Například už v dubnu přijde další skokové zdražení benzinu a nafty.

Důsledky vyšších daní nicméně letos zatím zmírňuje ekonomická krize. Řada firem si nedovolí zdražit, protože další úbytek tržeb by pro ně mohl být smrtelný. To platí hlavně na vysoce konkurenčním trhu maloobchodních řetězců, ale zatím také u restaurací či drobných řemeslníků. Díky celkově nižší spotřebě firem dokonce mírně klesly ceny elektřiny a plynu.

Pohonné hmoty jsou dražší o dvě koruny

O korunu více na spotřební dani zaplatí řidiči od Nového roku za pohonné hmoty, další dvacetník k této koruně přidala vyšší DPH. 

Ve skutečnosti pumpaři zdražili o více než dvě koruny. Zatímco litr benzinu Natural 95 stál ještě na Silvestra v průměru 28,22 koruny, nyní je to už 30,48 koruny. A to už mezitím benzin mírně zlevnil, když 16. ledna stál podle CCS v průměru 31,12 koruny - nejvíce od začátku krize vloni na podzim. O více než dvě koruny zdražila i nafta.

Díky posilující koruně i zlevnění ropy na světových trzích se zdražování paliva v půlce ledna zastavilo.

Nejpozději od února si mnoho řidičů musí koupit novou dálniční známku - celoroční je letos o dvě stovky dražší než vloni.

Další skokové zdražení nejspíš přijde už v dubnu, i když s vládním úsporným balíčkem tentokrát nesouvisí.

Na začátku dubna má litr benzinu zdražit nejméně o 1,50 koruny, nafta dokonce o 1,70 koruny. Důvodem je unijní nařízení o zvýšení podílu biosložky v palivu. Definitivní rozhodnutí ale ještě poslanci nepřijali, teoreticky zůstává ve hře posunutí této změny o rok.

Levný alkohol i cigarety docházejí

Spotřební daň u piva se od ledna zvýšila o 50 haléřů na půllitr, společně s vyšší DPH tedy o 60 haléřů. U lihu se spotřební daň zvýšila o pět korun, včetně vyšší DPH stoupla cena nejméně o šest korun.

Obchodníci se však mohutně předzásobili, takže zdražení zatím není tak výrazné. Jednoduché porovnání cen komplikují i jednorázové akční slevy a povánoční výprodeje.

Prezident Unie výrobců lihovin Vladimír Steiner na konci loňského roku řekl, že cena litru vodky a tuzemáku by mohla vzrůst až o 12 korun. Podle něj totiž prodejci do nových ceníků dodatečně zahrnou také růst dalších nákladových položek, které během roku do cen nepromítli.

Ještě déle než alkohol nejspíš obchodníkům vydrží zásoba levných cigaret. Vyšší daně (v průměru o 2,50 koruny za krabičku) se tak u nich projeví pravděpodobně až na začátku jara.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Začal rok utahování opasků. Připravte se na úspory
Změny od Nového roku: Ne všechny jsou k horšímu
Vyšší DPH platí od ledna. Firmy ji účtují i za prosinec

Část senátorů ODS sice navrhla opětovné snížení spotřební daně u piva, návrh však ve sněmovně zřejmě neuspěje, protože jej nepodporuje ani většina poslanců ODS.

Největší zdražení: Regulované nájmy

Nejvíce se novoroční zdražení dotklo lidí, kteří bydlí v dotovaném nájmu, Regulované ceny v některých městech vzrostly až o polovinu, byť i po zvýšení jsou mnohem nižší než běžný nájem placený většinou obyvatel. V řadě obecních bytů navíc mohou nájemníci využít speciální slevy, které zdražení fakticky rozloží postupně až na tři roky.

Na dvojnásobnou daň oproti loňskému roku se musí připravit také většina majitelů domů. Zdražení se projeví nejpozději na konci května, do kdy je nutné daň zaplatit. V některých městech zaplatí výrazně více (například v Olomouci až osminásobně), někde naopak nedojde k výraznější změně (Ústí nad Labem, Hradec Králové).

Konkrétnější čísla z největších měst najdete v grafice pod tímto textem.

Ceny potravin nerostou

Zdražení se zatím neprojevilo na potravinách, které vyšší DPH měla teoreticky zdražit řádově o haléře. Naopak - například Kaufland zaručuje, že ceny zůstanou stabilní až do Velikonoc. Záruka však neplatí pro nabídku masa, ovoce, zeleniny a už zmíněného piva, alkoholu a cigaret. Neměnné ceny z loňského srpnového katalogu slibuje zákazníkům třeba také IKEA.

"Konkurence obchodníkům nedovolí, aby vyšší DPH promítli do cen hlavních položek potravin," říká jednatel sítě hypermarketů Globus Petr Vyhnálek.

Prodejci elektroniky dokonce výrazně zlevnili, někteří v novoročních výprodejích inzerují až poloviční slevy.

Vyšší účty za telefon i některé energie

Řádově jednotky korun si už v lednové faktuře připlatí zákazníci některých telekomunikačních operátorů, a to i za volání uskutečněná ještě v prosinci. Společnost O2 ale nakonec slíbila, že prosincové volání fakticky nezdraží díky speciální slevě v lednové faktuře. I tak by ale například u účtu za 500 korun šlo o čtyřkorunové zdražení.

Otazníkem jsou zatím ceny energií. Na vyúčtování za leden si ještě počkáme. Ohlášené zlevnění plynu a elektřiny se však u řady zákazníků projeví zřejmě méně, než doufali. Zlevnění samotného plynu je totiž "vykompenzováno" zdražením paušálních plateb, takže při někteří lidí zaplatí při nízké spotřebě dokonce více peněz než vloni.

Například v Moravskoslezském kraji ušetří lidé, kteří plyn používají pro vaření, ohřev i topení, asi 30 korun měsíčně, v rodinném domku až 50 korun. Pokud však s plynem jen vaří, připlatí si kolem 15 korun.

Zatímco plyn a elektřina v mnoha případech alespoň mírně zlevní, ceny vody a centrálně dodávaného tepla ve většině velkých měst od Nového roku vzrostly. Mezi regiony je ale velký rozdíl. Například v Českých Budějovicích nebo Hradci Králové zdražilo teplo o více než desetinu, naopak třeba v České Lípě nebo Vyškově výrazněji zlevnilo.

MHD čeká na volby

S výjimkou pěti měst (Ostrava, Chomutov, Karlovy Vary, částečně také Hradec Králové a Opava) zatím nezdražila ani městská hromadná doprava. Udržení loňských cen má na řadě míst - například v Praze, Olomouci či Českých Budějovicích - za následek omezení počtu spojů, zejména mimo špičku a v noci.

I přes zdražení pohonných hmot se zřejmě většina měst bude snažit nezdražovat až do podzimních komunálních voleb.

Není to zdražení, ale...

Nehledě na zdražení však lednové změny pravděpodobně nejcitelněji dopadly na ženy pobírající mateřskou. Oproti loňsku dostanou o pětinu méně peněz.

Řádově desetitisíce korun navíc zaplatí státu také lidé s měsíčním příjmem nad 94,2 tisíce korun. Zvýšil se totiž strop pro placení sociálního a zdravotního pojištění. Změnu ale pocítí většinou až ve druhém pololetí.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Zvýšení mateřské je téměř jisté. Ale nejdřív od května
Vyšší zdanění bohatých? Letos přijdou o desetitisíce
Onemocní vám dítě? Od ledna dostanete méně peněz
 

Právě se děje

Další zprávy