Mateřská skutečně klesne, ale nejspíš jen do jara

Petr Kučera Petr Kučera, pek
2. 12. 2009 8:10
Zastavení škrtů podporuje většina poslanců, do ledna se ale nestihne
V kyblíku s teplou vodou se děti cítí příjemně. Jako u mamky v břísku. Ilustrační snímek.
V kyblíku s teplou vodou se děti cítí příjemně. Jako u mamky v břísku. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Poslancům KDU-ČSL, ČSSD a KSČM se nepodařilo zastavit lednové škrty v mateřské, které jsou součástí takzvaného Janotova úsporného balíčku. Je sice velmi pravděpodobné, že návrh na nesnižování mateřské ve sněmovně projde, ale ne dříve než v prvních měsících roku 2010.

Pro urychlené projednání návrhu na zachování současné, tedy nesnížené částky peněžité podpory v mateřství, hlasovalo 108 poslanců včetně Strany zelených. Kvůli odporu ODS k rozebírání úsporného balíčku se jim ale nepodařilo prosadit zrychlené projednání návrhu během jediného čtení tak, aby stihli zastavit škrty v mateřské ještě před 1. lednem 2010. Návrh na nesnižování podpory totiž bude muset projít standardní legislativní cestou - nyní jej tedy projednají výbory a poté jej čekají tři čtení.

Mateřská tak s největší pravděpodobností od 1. ledna skutečně klesne zhruba o pětinu. Podle schváleného Janotova úsporného balíčku jde o dočasné opatření jen pro rok 2010. Pokud projde lidovecký návrh, vrátila by se mateřská na letošní úroveň mnohem dříve, nejpozději na jaře.

Teoretická šance na zastavení škrtů v mateřské už od ledna nicméně ještě existuje. Ve hře totiž zůstává návrh ČSSD, prakticky totožný s lidoveckým návrhem. Na programu prosincové schůze však zatím není zařazen, navíc by jej pravděpodobně čekal stejný osud, tedy zamítnutí zrychleného projednání. Další teoretickou možností zůstává "výměna" mateřské za jiné úsporné opatření ve výši zhruba 1,5 miliardy korun.

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters
Čtěte také:
Mateřská klesnout nemusí. A rozpočet by přesto vydělal
Schováno v balíčku: Mateřská klesne o víc než pětinu
O pětinu nižší mateřská. Škromach nevěděl, co schválil
 

Právě se děje

Další zprávy