Češi loni zneužili sociální dávky za 100 milionů

Petr Kučera Petr Kučera
18. 9. 2009 7:51
Vracet peníze od státu by mělo na 31 tisíc lidí

Praha - Dávky sociální podpory, které stát při zpětné kontrole vyhodnotil jako "neoprávněně vyplacené", dosáhly loni 103 milionů korun. Je to o téměř 20 milionů více než v roce 2007, oproti roku 2006 dokonce o 30 milionů víc.

Lidé, kteří podle auditu dávky čerpali neoprávněně, je musí státu vrátit.

Jak vyplývá ze statistik kontrol, které má Aktuálně.cz k dispozici, největší sumy úřady práce napočítaly u rodičovského příspěvku a sociálního příplatku. V prvně jmenované kategorii bylo nesprávně vydáno 54,9 milionů korun, ve druhé 20,7 milionu.

Nárok nemělo 31 tisíc lidí

Zatímco absolutní suma přeplatků se každoročně zvyšuje a přesáhla už zmíněných 100 milionů, samotných případů porušení zákona o státní sociální podpoře meziročně mírně ubývá. I tak se výsledky kontrol nepříjemně dotknou desítek tisíc lidí.

Vloni totiž úřady práce zaevidovaly celkem 30,8 tisíce porušení zákona (předloni to bylo 31,7 tisíce a o rok dříve ještě o bezmála tři tisíce víc).

Sociální dávky

    závislé na výši příjmu:

  • přídavek na dítě
  • sociální příplatek
  • příspěvek na bydlení
  • nezávislé na výši příjmu:
  • rodičovský příspěvek
  • zaopatřovací příspěvek
  • dávky pěstounské péče
  • porodné
  • pohřebné

Dlouhodobá statistika ukazuje, že vůbec největší potíže má stát s vyplácením takzvaného sociálního příplatku. Zpětnou kontrolou našel 9487 případů, kdy vydání peněz nepředcházelo splnění všech potřebných náležitostí.

Zpětné vracení peněz přitom právě v této kategorii může znamenat potíže. Cílem dávky totiž je pomáhat rodinám s nízkými příjmy krýt náklady spojené se zabezpečováním potřeb jejich dětí. Nárok mají rodiny s příjmem do dvojnásobku životního minima rodiny. Vyšší dávky dostávají například sociálně slabí rodiče studentů, zdravotně postižených dětí nebo rodiče žijící osaměle.

Druhou nejčastěji "zneužívanou" sociální dávkou se vloni stal přídavek na dítě (v téměř 9000 případech), na nějž mají nárok rodiny s příjmem do 2,4 násobku životního minima.

Kromě špatně vyplacených dávek vloni dramaticky narostl i počet případů, za něž úřady práce rozdělují lidem i firmám pokuty kvůli chybám v podkladech.

Za nedbale nebo úmyslně špatně vyplněná potvrzení o výši příjmů od zaměstnavatele, chybné zdravotní posudky či potvrzení o studiu stát rozdal v 5148 případech pokuty v celkové výši 281,4 tisíce korun. Rok předtím našel pouze 3550 takových chyb, a výše sankcí v součtu jen lehce přesáhla 32 tisíc korun.

Foto: Jiří Kropáček
Čtěte také:
Vyšší přídavky na děti? Úřady zatím neví, jak na to
Janota vezme rodinám 12 miliard. Na mateřské i porodném
Sněmovna zavádí novou sociální dávku na bydlení
 

Právě se děje

Další zprávy