Plyn pro domácnosti od října zlevní, zřejmě naposled

Ekonomika Ekonomika
27. 8. 2009 14:49
Nízké ceny vydrží podle RWE i na začátku příštího roku, ale už neklesnou
Plynový hořák
Plynový hořák | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Zemní plyn pro domácnosti od 1. října zlevní. V prvních chladných měsících letošní topné sezony zaplatí zákazníci v průměru o 2,5 procenta méně. Oznámila to dnes firma RWE Transgas.
 
„Snížení cen pro čtvrté čtvrtletí je dáno především příznivým vývojem směnného kurzu koruny vůči americkému dolaru," vysvětlil Tomáš Varcop, člen představenstva RWE Transgas zodpovědný za národní obchod.

Níž už ale podle něj ceny nepůjdou. „Naopak ceny ropných derivátů rostou, což ovlivní ceny pro další kvartál. To je také důvod, proč neočekáváme další pokles cen na začátku roku 2010," dodal. Cena ropy narostla jen za první polovinu letošního roku zhruba o 20 dolarů za barel.

Pokud nedojde v kurzu dolaru a cenách ropy k zásadnímu obratu, cena plynu pro domácnosti si podle RWE zřejmě i napřesrok udrží úroveň ze čtvrtého kvartálu letošního roku.

Domácnosti letos ušetří až tři tisíce korun

Od začátku roku zemní plyn zlevnil pro zákazníky skupiny RWE už potřetí. Celkově poklesla průměrná cena pro domácnosti  o více než 11 procent. "To pro domácnost, která zemní plyn využívá k vytápění, ohřevu vody a vaření, znamená snížení ročních výdajů za plyn o téměř tři tisíce korun," upřesnil Varcop.
 
Nejvýraznější snížení cen zaznamenají lidé na jižní Moravě, tam cena od začátku roku poklesla v průměru o 13,3 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy