Se splácením hypoték má vážné problémy jen zlomek Čechů

Petr Kučera Petr Kučera
26. 8. 2009 6:40
Podíl splátek tři a více měsíců po splatnosti činí necelých 0,25 procenta

Praha - Počet lidí s vážnými problémy při splácení hypotéky v Česku neroste. Z informací Bankovního úvěrového registru vyplývá, že podíl splátek tři a více měsíců po splatnosti činí necelých 0,25 procenta z celkového objemu hypoték evidovaných v registru.

"Podíl problémových splátek u hypoték se mírně snižuje, v květnu činil 0,28 procenta," řekla online deníku Aktuálně.cz Zuzana Pečená, výkonná ředitelka společnosti CBCB - Czech Banking Credit Bureau, která v Česku provozuje Bankovní úvěrový registr.

Průměr splátek tři a více měsíců po splatnosti u všech typů úvěrů v bankovním registru činil v červnu 0,66 procenta. "Hypotéky tak patří mezi nejméně rizikové úvěry," říká Pečená.

Počet neplatičů odpovídá očekávání

Větší problémy nehlásí ani Hypoteční banka, největší poskytovatel hypoték v Česku. Nicméně podle jejího generálního ředitele Jana Sadila počet úvěrů, které nejsou dlouhodobě spláceny, vzrostl z dlouhodobě stabilní úrovně kolem jednoho procenta na současných 1,8 procenta. Za dlouhodobě nesplácené jsou považovány úvěry po splatnosti více než 90 dní.

"Vývoj klasifikovaných úvěrů teď sledujeme mnohem častěji a detailněji než v minulosti. S rostoucím počtem poskytnutých úvěrů může dojít i k růstu podílu problémových hypoték. Nepředpokládáme však, že tento růst bude významný," dodává Sadil.

Oproti tomu například Česká spořitelna považuje podíl nesplácených hypotečních úvěrů za interní informaci. "Pokud jde o celé portfolio úvěrů, tedy nejen hypotečních, byl podíl rizikových úvěrů ke konci června v souladu s očekáváním na úrovni 3,4 procenta," říká Pavla Langová z tiskového oddělení banky.

Pomoc podle ČSSD

  • Státní pomoc se splácením hypoték je jedním z předvolebních taháků ČSSD.
  • Na poskytnutí pomoci by měli mít nárok jen občané, kteří splní určité podmínky: za hypotéku ručí nemovitostí, ve které mají trvalé bydliště, přišli o práci v důsledku krize a až do ztráty zaměstnání svůj úvěr řádně spláceli. Přednost má mít vždycky domluva klienta s bankou na případné restrukturalizaci dluhu.
  • Stát by takovým lidem poskytl půjčku v maximální výši 2,5 milionu korun, plánují sociální demokraté. Pomoc by podle nich trvala maximálně jeden rok. Poté by dlužník začal půjčku včetně přiměřeného úroku státu zase splácet.
  • Odborníci však upozorňují, že už nyní záleží jen na zodpovědnosti každého klienta banky, zda si k hypotéce sjedná také pojištění schopnosti splácet.
  • '"Toto pojištění není povinné, ale klientům jej vřele doporučujeme," říká například mluvčí Hypoteční banky Pavla Hávová. Letos si pojištění hypotéky pro případ ztráty zaměstnání sjednala zhruba třetina nových klientů banky.
  • U České spořitelny si pojištění schopnosti splácet sjednává asi  60 procent majitelů nových hypoték. "Na stále větší oblibě přitom získává rozšířená varianta pojištění, která se vztahuje i na případy ztráty zaměstnání. Oproti loňskému roku se zájem o tuto variantu pojištění zdvojnásobil," říká Pavla Langová z tiskového oddělení spořitelny.
  • Podle ODS je návrh ČSSD na státní pomoc jen dalším populistickým trikem, který má Jiřímu Paroubkovi pomoci ve volbách. "Ve skutečnosti by ČSSD uvrhla stát do další pasti. Převzetí hypoték by především otevřelo prostor pro spekulace a nahrávalo by korupci. Kdo by rozhodoval o tom, jakou hypotéku převzít a jakou ne?" komentuje návrh ekonomický expert ODS Martin Kocourek.
  • Předseda ODS Mirek Topolánek dodává, že návrh ČSSD je příkladem naprosto neodpovědné a nesmyslné politiky. "Stát by měl podle ČSSD přebírat odpovědnost za některé občany. Zcela určitě by ale nedokázal spravedlivě rozhodnout, kdo se do tíživé situace dostal vlastním přičiněním a kdo nezaviněně," vysvětluje.
  • Podle ODS navíc ČSSD není schopna vyčíslit, na kolik by stát toto opatření přišlo. "Ve výsledku by tak znovu museli všechno zaplatit daňoví poplatníci cestou zvýšení daní nebo státního dluhu," varuje Topolánek.

Údaje o tom, kolika lidem už zabavily dům, tuzemské banky nezveřejňují. "Využití zástavního práva k nemovitosti je vždy až tím posledním řešením," říká bez konkrétních čísel Pavla Langová z České spořitelny. Totéž zdůrazňuje i Pavla Hávová z Hypoteční banky. "V prvé řadě je důležité, aby klient s bankou komunikoval a včas ji informoval, že se dostal do situace, kdy není schopen splácet. Rozhodně nedoporučujeme pasivně čekat," radí.

USA: Čtyři procenta hypoték skončila zabavením domu

Český trh tak zatím zdaleka nedosahuje hrozivých čísel, která minulý týden přišla z USA.

Kvůli nesplácení totiž byly v USA do června zabaveny domy více než čtyřem procentům majitelům hypoték. Dalších devět procent majitelů hypoték je ve zpoždění s alespoň jednou splátkou.

Podle informací Asociace hypotečních bank (MBA) je nejhorší situace v Kalifornii, Nevadě, Arizoně a na Floridě - tyto státy se na celkovém počtu zabavených domů podílejí 44 procenty. Například na Floridě přišlo o dům kvůli nesplácení téměř 12 procent lidí s hypotékou.

 

Právě se děje

Další zprávy