Poslanci chtějí, aby prodej skláren prověřila BIS

Ekonomika Ekonomika
19. 6. 2009 11:26
Podle předsedy KDU-ČSL nebylo výběrové řízení tak docela v pořádku.
Nové majitele a ty, kdo jim se získáním sklárny ve Světlé pomohli, prověří BIS.
Nové majitele a ty, kdo jim se získáním sklárny ve Světlé pomohli, prověří BIS. | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Prověření lidí zainteresovaných v prodeji zkrachovalých skláren ve Světlé nad Sázavou prostřednictvím BIS požaduje po vládě Poslanecká sněmovna.

Podle serveru iHned.cz přišel s velmi neobvyklým návrhem již včera nový předseda křesťanských demokratů Cyril Svoboda při projednávání prodeje skláren.

Vláda si má podle přání Sněmovny objednat prověrku lidí angažovaných mezi zájemci o koupi Sklo Bohemia. Tu v úterý získala firma Vivaria, která zvítězila ve výběrovém řízení.

Svoboda tvrdí, že soutěž nebyla v pořádku. „Podle našich informací došlo ke krokům, které vzbuzují velkou pochybnost o průhlednosti celého procesu," sdělil poslancům.

Svoboda není podle iHned jediný, komu se rozhodnutí o prodeji skláren nelíbí. Za podivné jej označuje i podnikatel ze Světlé Jiří Hudera z Crystal Bohemian Company, která se o zkrachovalý podnik také ucházela.

Podle písemného sdělení insolvenční správkyně měla lhůta pro zvyšování cenových nabídek definitivně skončit v pondělí. V úterý však byl telefonicky vyzván ke zvýšení nabídky, ale tvrdí, že na zahájení další licitace jej nikdo neupozornil.

O koupi zkrachovalé sklárny ve Světlé nad Sázavou mělo původně zájem 13 společností. Věřitelský výbor nakonec vyjednával se třemi nejvážnějšími zájemci.

 

Právě se děje

Další zprávy