Češi jsou opatrnější, objem hypoték klesl o pětinu

Ekonomika Ekonomika
17. 5. 2009 12:41
Všech pět stavebních spořitelen v Česku hlásí nižší zájem o půjčky i o spoření.
Foto: Ludvík Hradílek

Praha - Zájem Čechů o stavební spořením a hypotéky ochabuje.

Podle čerstvých statistik tuzemských stavebních spořitelen si lidé tento rok vzali půjčky za 20,3 miliardy korun. To je o pětinu méně, než tomu bylo ve stejném období loňského roku. Zprávu přinesla ČTK.

Lidé se podle spořitelen bojí hospodářské krize, proto jsou při zadlužování daleko opatrnější. Velkou roli hraje také rostoucí nezaměstnanost, která řadu lidí připravila o stálý příjem. Hypoteční trh tak v prvním čtvrtletí klesl téměř o třetinu.

Propad poskytnutých úvěrů zaznamenalo všech pět tuzemských stavebních spořitelen, největší pokles zájmu ale hlásí Stavební spořitelna České spořitelny.

Češi si přestávají také uzavírat smlouvy o stavebním spoření. Některé spořitelny sice zaznamenaly nárůst nových smluv včetně navýšení cílových částek, celkově ale chtějí klienti spořit méně. Uzavřeli letos asi 303 tisíc smluv. V loňském roce ve stejném období to bylo 334 tisíce smluv.

Za celý loňský rok stavební spořitelny půjčily na bydlení téměř 75 miliard korun, to je v meziročním srovnání o 1,5 procenta více. Celkový počet nově uzavřených smluv včetně navýšení cílových částek pak loni vzrostl na více než jeden milion.

 

Právě se děje

Další zprávy