Klausovi věrní chválili transformaci

ČTK
10. 1. 2006 20:53
Praha - Lidé, kteří stáli za podobou ekonomické transformace po roce 1989, se sešli, aby ji pod vedením Václava Klause zhodnotili.

Na semináři Centra pro ekonomiku a politiku Klaus prohlásil, že po revoluci v roce 1989 "nechtěla většina lidí kapitalismus, ale různé třetí cesty".

Zdá se to nepochopitelné...

Reformní komunisté a disidenti z kulturní a intelektuální sféry se podle něj snažili o nový kolektivismus a utopie. "Cestou, tedy alternativou komunismu, pro většinu lidí u nás tehdy nebyl kapitalismus," řekl Klaus s tím, že dnes už se to zdá téměř nepochopitelné. Byly prý hledány a byly propagovány různé utopické třetí cesty.

Ekonomické transformace tehdejšího Československa, která začala před 15 lety, podle Klause znamenala především likvidaci starých institucí, zrušení stovek či tisíců příkazů a zákazů a otevření trhu pro české i zahraniční subjekty. V tlumení růstu cen a zamezování ekonomického propadu byla ČR podle Klause v první polovině 90. let nejúspěšnější ze všech transformujících se zemí.

Rovněž další politické špičky tehdejší doby chválili zvolenou metodu přechodu ke kapitalismu i dosažené výsledky. Tehdejší federální ministr hospodářství Vladimír Dlouhý označil za mimořádně úspěšnou liberalizaci cen. Ministr hospodářství české vlády Karel Dyba oceňoval, jak se podnikům podařilo přesunout svůj export z rozpadlých východních trhů na západ.#reklama

Vyvolený "Václav Stones Gates"

Tehdejší náměstek ministra financí Dušan Tříska připomněl, jak se privatizovalo 1491 společností během 6,5 měsíce. "Byl to určitě světový rekord v privatizaci," řekl a srovnával to s dnešní délkou privatizace jediné firmy, konkrétně Unipetrolu.

Střet o další směřování státu podle Klause nebyl veden mezi reformátory a obhájci starých pořádků. Systémové změny podle něj ohrožovali reformní bývalí komunisté vyloučení ze strany v 60. letech a disidenti z kulturní a intelektuální sféry. V první skupině zmínil Miloše Zemana, Valtra Komárka, Zdeňka Jičínského či Miroslava Grégra, ve druhé Václava Havla, Jiřího Dienstbiera a Petra Pitharta.

Odpůrci tržního hospodářství a parlamentní demokracie chtěli podle Klause vytvořit něco nového. "Svět měla řídit skupina vyvolených, do které by patřili oni sami spolu s Rollling Stones a Billem Gatesem," poznamenal Klaus.

 

Právě se děje

Další zprávy