Letošní deficit má být "jen" 50 miliard

Redakce EKO
1. 12. 2005 20:26
Praha Ministerstvo financí počítá s výrazně nižším deficitem rozpočtu: 50 miliard korun oproti plánovaným 83,6 miliardám.

Odhad toho, s jakým schodkem letos státní kasa ukončí rok, potvrdilo ministerstvo financí ve strategii financování a řízení státního dluhu na příští rok.

Záleží ale ještě na tom, kdy stát zaplatí garanci České národní bance ve výši 19 miliard. Ta by však měla být vedena mimo státní rozpočet.

"Státní rozpočet je jedna věc, skutečný deficit hospodaření vlády ale ve skutečnosti popisují přesněji čisté výpůjční požadavky vlády," řekl ČTK analytik Patria Finance David Marek. Letos to nejspíše bude 99 miliard Kč, poznamenal Marek.

Ministerstvo také oznámilo, že díky nižšímu schodku na konci roku si stát bude muset na své utrácení vypůjčit téměř o 34 miliard méně.

Deficit i v příštích letech

Pro příští rok vláda navrhuje schodek 74,4 miliard korun. Sněmovna bude zákon o státním rozpočtu schvalovat dnes ve třetím čtení.

Mezinárodní měnový fond ale tak vysoké schodky kritizuje: "Rozpočtový výhled České republiky na roky 2006 až 2008 je promarněnou příležitostí zrychlit konsolidaci veřejných financí země," uvedl fond ve své nedávné zprávě. VÍCE ČTĚTE ZDE

Podle současného plánu ministerstva financí by měl mít rozpočet v roce 2007 schodek 88 miliard a rok na to 71 miliard korun.

Schodek letošního rozpočtu ve výši 50 miliard odhadl už před měsícem náměstek ministra financí Eduard Janota. Nižší schodek očekávali díky vyššímu hospodářskému růstu i někteří analytici. VÍCE ČTĚTE ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy