Kauza Barak Alon: obviněni pracovníci KB

Red Dom, ČTK
30. 12. 2005 9:11
Praha - Státní zástupce obžaloval někdejší pracovnici Komerční banky Jiřinu Kaplanovou za machinace, při nichž ústav přišel o osm miliard.

Někdejší ředitelce odboru financování obchodů Komerční banky tak hrozí další soudní proces.

Žalobce ji zároveň s dalšími čtyřmi bývalými pracovníky KB viní z podvodu. Obžaloba byla ve středu předána Městskému soudu v Praze, řekl ČTK mluvčí pražského městského státního zastupitelství Martin Omelka.

Kaplanová se už nyní s dalšími šesti úředníky KB zpovídá před městským soudem z obžaloby týkající se údajně podvodných úvěrů za téměř 1,5 miliardy korun firmám kolem bývalého šéfa Českomoravského fotbalového svazu Františka Chvalovského. V této kauze hrozí obviněným pět až 12 let vězení, rozsudek může padnout už v lednu.

Manažeři odešli bez trestu

Až 12 let odnětí svobody hrozí Kaplanové a dalším čtyřem obviněným i v případu údajného podvodu při obchodech banky s
Barakem Alonem. Podle obvinění úmyslně uvedli v omyl členy představenstva KB, jimž předložili zkreslené podklady.

Kvůli rekordní, osmimiliardové ztrátě už stanulo před soudem i bývalé vedení KB, včetně tehdejšího generálního ředitele Jana
Kollerta. Prvoinstanční soud však představenstvo osvobodil s tím, že v jeho případě žalované skutky nejsou trestným činem.

Co bude s Alonem?

Rakouský podnikatel izraelského původu Alon se stal klientem  KB v roce 1996 s plánem údajných mezinárodních obchodů s obilím z Ruska. Postupně získal až 250 milionů dolarů, tedy bezmála osm miliard korun.

Peníze ale nevrátil, a navíc se ukázalo, že neexistuje ani zboží, ani suma, která měla být jako pojistka blokována na účtech.

Také Alona podezírá policie z podvodu, jeho trestní případ byl předán do Rakouska. Státní zastupitelství ve Vídni Alona v
únoru 2003 z podvodu obžalovalo. Pak ale vzalo obžalobu zpět a podalo k soudu návrh na potrestání Alona kvůli podezření ze
zvlášť nedbalého porušení zájmů věřitelů.

Proces ještě neskončil.

 

Právě se děje

Další zprávy