ČSA: ztráta 300 milionů, Tvrdík zůstává

Sabina Slonková
14. 12. 2005 13:52
Praha - Jaroslav Tvrdík zůstává i po dnešním zasedání dozorčí rady v čele státem ovládaných Českých aerolinií.

A to i přesto, že dozorčí rada na svém klíčovém zasedání projednala hospodaření letecké společnosti a potvrdila ztrátu okolo 300 milionů korun. Právě Tvrdík byl už měsíce kritizován za prohlubující se ztrátu firmy. Největší ztrátu za posledních deset let vykázaly ČSA v roce 2001, kdy se hospodaření propadlo do červených čísel na 456 miliónů korun. Loni pak aerolinky vykázaly zisk ve výši 324 milionů korun.

"O odchodu Jaroslava Tvrdíka z funkce se dnes vůbec nejednalo," uvedl po schůzce předseda dozorčí rady Eduard Janota.

Hospodaření aerolinek se letos dostalo do ztráty už v prvním kvartálu, kdy měla firma oproti plánu ztrátu 270 milionů. Červencové jednání dozorčí rady ještě Tvrdík bez výraznějších potíží ustál. Kontrolní orgán totiž přesvědčil, že ztrátu zavinila především drahá ropa.

Odchod? Čekáme na pokyny

"Pak se ale začalo ukazovat, že firma se na takovou situaci dostatečně nepřipravila. Odchod Tvrdíka je ale zejména politickou záležitostí a zatím jsme nedostali pokyny, že by měl bezprostředně odejít. Uvidíme, jak se to vyvine a s jakými argumenty Tvrdík předstoupí," uvedl před dnešním jednání jeden z členů dozorčí rady.

Ačkoli o odvolání Jaroslava Tvrdíka se spekuluje už od podzimu, premiér Jiří Paroubek tyto zprávy vždy popřel. Naposledy tak učinil minulý týden. "O odvolání pana Tvrdíka se neuvažuje," prohlásil premiér. Rovněž Tvrdík s odkazem na rozhovor s premiérem opakovaně uvedl, že pro tuto chvíli s odchodem z aerolinií nepočítá.

Bývalého ministra obrany Tvrdíka posadili do čela ČSA už před dvěma lety politici sociální demokracie. Významnou roli v tom sehrál jeho osobní přítel a bývalý premiér Stanislav Gross. "Asi by nebylo fér, kdybych tvrdil, že nebýt ČSSD, tak se do té pozice dostane," popsal před časem v Lidových novinách okolnosti Tvrdíkova nástupu do ČSA sám Gross. #reklama

 

Právě se děje

Další zprávy