Pecinova novinka: Neplať, ale investuj

Tomáš Fránek
30. 11. 2006 0:00
Brno - Firmy, které dostanou vysoké pokuty od antimonopolního úřadu, by se zaplacení mohly vyhnout - když se zaváží investovat v chudých zemí.
Martin Pecina, šéf antimonopolního úřadu
Martin Pecina, šéf antimonopolního úřadu | Foto: Aktuálně.cz

Takovou možnost obsahuje Program Krajního ústupku, který připravil poradce předsedy antimonopolního úřadu Vladimír Stankov a na němž se nyní pracuje.

Zatím nejde o oficiální návrh. Připravuje se analýza uložených pokut a nákladů, které by byly potřebné pro investice v chudých zemích, řekl poradce Stankov.

"Firma dostane na výběr, buď pokutu zaplatí, nebo bude investovat do země, kde dosud nepůsobí, nemá nějakou pobočku," uvedl Stankov na mezinárodní konferenci o hospodářské soutěži v Brně, kde program poprvé představil jak tuzemským odborníkům, tak zástupcům Evropské unie, OECD nebo amerického ministerstva spravedlnosti. 

Pokuty za stamiliony

Firmy za kartelové dohody nebo zneužití dominantního postavení platí pokuty v řádech desítek až stovek milionů korun.

Jen telefonní operátor Telefónica zaplatil za zneužití dominantního postavení přes 400 milionů korun, bylo to ještě v době, kdy působil pod názvem Český Telecom, .

Letos poslal na účet antimonopolního úřadu 285 milionů.

Foto: Aktuálně.cz

Stamilionové sankce hrozí i plynařské společnosti RWE Transgas nebo stavebním spořitelnám.

Jenom za minulý rok úřad za porušení pravidel hospodářské soutěže udělil pokuty 501,8 milionu korun. Pravomocné už jsou  sankce ve výši 219,7 milionu korun.

Práskni se sám

Podnikatelé už mají jednu možnost, jak se vyhnout pokutám. Pokud se dopustí například kartelové dohody o cenách, mohou využít takzvaný Leniency program, který se využívá v řadě zemí.

V praxi to znamená, že firmy samy informují antimonopolní úřad o svém prohřešku a za to dostanou trest mnohem mírnější.

Programu už tak využila firma Pinelli, výrobce energetických nápojů, která v dominantním postavení na trhu uzavírala s některými distributory smlouvy o výhradním prodeji svého zboží. Přiznáním si ušetřila dvacetimilionovou pokutu.

Plaťte víc

Šéf antimonopolního úřadu Martin Pecina uvedl, že pokuty za porušení hospodářské soutěže budou v Česku pravděpodobně vyšší. Nyní to může být maximálně deset procent z výše ročního obratu.

ÚOHS
ÚOHS | Foto: Aktuálně.cz

Antimonopolní úřad  ale spíše uděloval nižší než maximální pokuty. Podle nové metodiky připravené Evropskou komisí, upravené na české poměry, se ale pokuty budou blížit maximální možnostem.

"Pro naprostou většinu případů bude nová úprava znamenat vyšší pokuty," řekl Pecina.

Evropská unie už v červnu rozhodla o zvýšení pokut pro společnosti, které porušují antitrustovou legislativu, tvoří kartely či zneužívají dominantního postavení na trhu.

Nová pravidla zavádějí novou pokutu při kartelových dohodách, zvyšují postihy podle délky porušování zákonů a zvyšují postih společností, které pravidla porušují opakovaně, oznámila Evropská komise. Zvýšila rovněž možnost základní pokuty z nynějších deset procent ročního obratu na 30 procent.

Devět chudých priorit

Česko letos poskytne na rozvojovou pomoc chudým státům 3,3 miliardy korun, což je o 100 milionů více než loni. Část je určena na příspěvky mezinárodním organizacím, zbytek jde přímo do jednotlivých zemí.

V současnosti má Česko devět prioritních zemí: Angolu, Bosnu a Hercegovinu, Jemen, Vietnam, Moldavsko, Mongolsko, Srbsko, Černou Horu a Zambii.

 

Právě se děje

Další zprávy