MMF Česku: Pozor na přehnaný optimismus

vid
21. 11. 2005 17:39
Praha – Mezinárodní měnový fond upozornil vládu, aby nepočítala s tak vysokými daňovými příjmy.

Experti Mezinárodního měnového fondu předpokládají, že deficit českého státního rozpočtu letos dosáhne 2,8 procenta HDP. Uvedli to ve zprávě, kterou dnes zveřejnili na internetu po listopadové návštěvě České republiky.

Je to dobrý výsledek. Návrh rozpočtu schválený koncem roku počítal se schodkem v poměru 4,7 procenta k HDP, ale díky nečekanému růstu se hospodaření koncem roku jistě zlepší.

Podle měnových odborníků by se však mohl současný příznivý trend obrátit. Fond varoval, že vládní návrh rozpočtu na příští rok by mohl zvýšit inflaci a vyžádal by si zdražení úvěrů centrální bankou.

Z daní možná nezískáte tolik

Měnový fond upozornil českou vládu, že by při tvorbě rozpočtu na příští roky neměla být tak optimistická. "Rozpočtový výhled České republiky na roky 2006 až 2008 je promarněnou příležitostí zrychlit konsolidaci veřejných financí země," uvádí se doslova ve zprávě.

Vláda by konkrétně měla být konzervativnější v odhadech daňových příjmů na příští roky. Ministerstvo financí totiž předpokládá, že rychlejší růst HDP je podmíněn dlouhodobějšími změnami ve struktuře ekonomiky.

MMF ale tvrdí, že za dobrý výsledek může spíš momentální "vlna" - cyklický vývoj. Ministerstvo by proto nemělo odhady daňových příjmů nadhodnocovat. Z vysokých plánovaných příjmů si totiž stát vyvozuje, že může utratit více. Když pak ale ke konci roku zjistí, že z daní nezískal tolik, co plánoval, musí se zadlužit.

Podle MMF by se tak mohlo stát, že když vláda "přežene" svůj optimismus, nebude schopná udržet schodek státních financí pod hranicí 3 procent k HDP. Tu musí dodržet, aby Česko mohlo přijmout euro.

ČNB nemusí se zvyšováním sazeb spěchat

Zpráva fondu mluví také o měnové politice centrální banky. ČNB podle expertů zatím nemusí se zvyšováním úrokových sazeb nad současná dvě procenta spěchat a může počkat na další důkazy inflačních tlaků. Fond odhaduje, že meziroční tempo inflace může na začátku roku přechodně vyskočit na tři procenta ještě jako dozvuk zvyšování cen ropy v létě.

 

Právě se děje

Další zprávy