Sněmovna schválila miliardové dluhopisy

ČTK, eko
10. 3. 2006 9:47
Praha - Dluhopisy za 65,2 miliardy korun  mají sloužit na krytí schodku letošního rozpočtu. Schodek je pro letošní rok naplánován na 74,4 miliardy korun. Zbývající část ve výši 9,2 miliardy má být podle vlády uhrazena přijatými dlouhodobými úvěry.

Předlohu musí ještě projednat Senát a podepsat prezident republiky.

Vláda plánuje, že veškeré závazky vyplývající z uvedených dluhopisů budou splaceny nejpozději uplynutím 55 let ode dne nabytí účinnosti zákona. Předloha by měla nabýt účinnosti dnem vyhlášení.

"Navrhovaná doba splatnosti uplynutím 55 let ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona je nutná z důvodu, aby nedošlo ke kumulaci již stanovených splatností u předchozích dluhopisových programů do jednoho časového období a byla možnost vydání 50letého dluhopisu na zahraničním trhu," tvrdí vláda.

Rozpočet na letošní rok schválila sněmovna 2. prosince 2005. Příjmy mají dosáhnout 884,4 miliardy a výdaje 958,8 miliardy korun. Státní dluh by se tak měl k 31. prosinci letošního roku zvýšit na 775,9 miliardy korun.

Hospodaření vlády kritizují poslanci ODS. Michal Doktor již při prvém čtení zákona uvedl, že když se ČSSD v roce 1998 ujala vlády, činil státní dluh zhruba 190 miliard korun. Na konci tohoto funkčního období to ale bude 775 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy