Trh práce:V zimě na úřad, v létě do lesa

Martina Macková
7. 2. 2006 16:45
Šumperk - Kdyby neměl Jan Koudelka z Vikantic na Šumpersku pluh, měl by práci, jen když svítí slunce.

Takto může jako jeden z mála ve vsi pracovat i pár týdnů v zimě - pro obec totiž odhrnuje sníh.

V létě práce, v zimě na úřad práce. Podobně to funguje v dalších sedmi obcích v okolí. Lidem v místě dává práci především les. Ve Vikanticích, kde žije asi stovka obyvatel, stoupá v zimě nezaměstnanost až na 43 procent.

Panu Koudelkovi říkají ve vsi kulak, on se tomu ale brání. "Možná, bývalo. Sám se musím ohánět, abych nebyl na pracáku," říká muž, který vlastní dva traktory a chová dva koně. S nimi přes léto pracuje jako živnostník pro Lesy ČR a také na poli, kde pro zvířata pěstuje oves a sklízí seno.

Kdo má koně, má práci

"Kdo má koně, má i práci. I když jen na půl roku, a to nestačí. Musím mít ale vždy tři koně, abych k nim ještě dostal dotaci," popisuje. Právě teď čeká s našetřenými padesáti tisíci na lepší počasí, aby mohl vyjet do Polska a tam koupit další zvíře.

Mnozí ale raději, než by čekali, zda jim alespoň v létě dá les nějakou práci, odcházejí do měst nebo se ani o práci nezajímají. "Je mi přes padesát, stěhovat se nechci. Vyrostl jsem tady. Nemohu ale jen sedět před obchodem s lahví v ruce," říká Koudelka.

Infobox

DÁLE ČTĚTE:

Lidí bez práce přibylo

Počet lidí bez práce se loni v posledním čtvrtletí zvýšil proti předešlému kvartálu o 2000 lidí - na téměř 405 tisíc nezaměstnaných. 

Na obecní místa více peněz

Práci od obce jen letos získá na Šumpersku 130 lidí. "Letos získáme od státu 7,7 milionu korun na veřejně prospěšné práce," řekl ředitel úřadu práce Ivo Bartl. V sousedním okrese Jeseník, kde je druhá nejvyšší nezaměstnanost v zemi, úřad vytvoří více než dvě stě nových sezonních míst za 12,8 milionu korun.

Ministerstvo práce a sociálních věcí plánuje letos téměř zdvojnásobit částku, kterou stát podporuje vytváření nových pracovních míst. Zatímco loni na aktivní politiku zaměstnanosti ze státního rozpočtu poslal asi 4 miliardy korun, letos to má být 7,7 miliard. Jen na investiční pobídky hodlá stát vydat 2,2 miliardy korun, loni to byla necelá miliarda.

Lidí bez práce je víc, práce je pro muže

O dva tisíce lidí víc než v předchozím období přišlo za poslední tři měsíce roku 2005 na úřady práce. Úřady tak dnes evidují celkem 404 800 nezaměstnaných. #reklama

Počet lidí, kteří jsou bez práce déle než rok ale podle údajů Českého statistického úřadu klesl. Proti poslednímu čtvrtletí roku 2004 o 3100 na 216 100. Představují ale stále více než polovinu nezaměstnaných, a to 53,4 procenta. Většina nezaměstnaných jsou lidé se základním vzděláním či školou bez maturity.

Ve srovnání s loňskem se ale počet lidí bez práce snížil - o 15 400. Pokles nezaměstnanosti se projevil výhradně mezi muži, kterých bylo mezi nezaměstnanými o 20 400 méně, zatímco žen do evidence přibylo pět tisíc.

Celkový počet nezaměstnaných déle než čtyři roky se snížil o 3500 na 59 100. Jejich podíl na celkovém počtu lidí bez práce představoval 14,6 procenta. Příznivý vývoj závisí podle odborníků především na rychle rostoucí ekonomice, která tak už začala vytvářet nová pracovní místa v průmyslu a ve stavebnictví.

 

Právě se děje

Další zprávy