Euro: DPH se může změnit na 9 a 19 %

čtk
15. 3. 2007 20:14
Praha - Ministerstvo financí připravuje jako jednu z variant pro vládu návrh, aby se snížená sazba daně z přidané hodnoty zvýšila z pěti na devět procent.
Foto: Ludvík Hradilek

Vyšší, základní sazba má zůstat na úrovni 19 procent.

Jako první o tom informoval server Euro OnLine, mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob však později ČTK řekl, že jde pouze o jednu z mnoha desítek pracovních variant.

"Reforma bude představena začátkem dubna," dodal Jakob.

Daň z příjmu kontra DPH

Úpravy sazeb DPH budou součástí širších daňových úprav a reformních kroků v sociální oblasti. O konečné podobě změn budou v příštích týdnech jednat ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS).

Opoziční sociální demokracie se přitom v minulosti nechala slyšet, že trvá na zachování snížené pětiprocentní sazbě daně z přidané hodnoty.

Rozhodnutí o nárůstu nižší sazby DPH by mělo podle Eura zvýšit rozpočtové příjmy zhruba o 25 miliard korun v roce 2008. Tyto příjmy mají v zásadě nahradit částku, o níž Česko přijde nižším výnosem daní z příjmu.

Jídlo, knihy, služby

Kabinet Mirka Topolánka hodlá zavést jednotnou sazbu pro daně z příjmu a výrazné slevy na těchto daních. Vláda se zavázala, že v příštím roce sníží schodek veřejných financí na úroveň tří procent hrubého domácího produktu.

Snížené sazbě DPH podléhají například potraviny, knihy, časopisy, některé zdravotnické prostředky, dětské sedačky, některé služby, zdravotní a sociální péče. Lze tedy předpokládat, že tyto služby či zboží mohou v budoucnu podražit. Navzdory složitým diskusím v Evropské unii se Česko rozhodlo zachovat sníženou sazbu i na stavební práce spojené se zajišťování sociálního bydlení a také na dětské pleny.

 

Právě se děje

Další zprávy