Levný roaming? Sobí operátor jde do boje

Miroslav Čepický
13. 3. 2007 0:00
Praha - Nejmenší mobilní operátor do dvou měsíců zavede pod jménem Passport nový roaming. Zákazníky čeká zcela jiné účtování zahraničních hovorů.
Živí maskoti předvánoční reklamní kampaně společnosti Vodafone.
Živí maskoti předvánoční reklamní kampaně společnosti Vodafone. | Foto: Tomáš Adamec

Díky němu volající za hovory z ciziny ušetří. Pokud bude volat aspoň dvě minuty.

Podobný program nabízí v Česku už T-Mobile. Místo vysokých minutových sazeb volající na začátku hovoru platí přes třicet korun, za každou minutu pak přes čtyři koruny. Passport bude účtovat obdobně.

Pro zákazníka to bude znamenat, že například tříminutový hovor z Anglie zlevní ze současných 76 korun včetně daně až o čtyřicet procent. Kratší hovory ovšem mohou i podražit.

"Změny roamingových programů představíme brzy. Více ale v tuto chvíli nemůžeme prozradit," říká mluvčí Vodafonu Jakub Hrabovský.

Deníku Aktuálně.cz ale dva lidé z různých oddělení firmy potvrdili, že přípravy na start Passportu ve Vodafonu už běží naplno. A do dvou měsíců budou zákazníci za roaming platit podle nových cen. Ty by měly být i přehlednější než současný ceník.

Lákadlem jsou příchozí hovory

Dá se čekat, že aspoň z počátku nebude Vodafone lidem účtovat příchozí hovory do zahraničí. Na ty totiž v poslední době operátoři zákazníky lákají především. Loni v září začal bezplatné příchozí hovory ve vybraných zemích nabízet tuzemský operátor Telefónica O2.

Foto: Reuters

Nedávno spustil podobnou, ale dočasnou akci T-Mobile. Do konce března tak mohou jeho klienti v zahraničí přijímat hovory bezplatně. 

Zlevňování roamingu a zejména příchozí hovory zdarma prodlužují dobu hovorů. Průměrná délka příchozího hovoru do ciziny se podle T-Mobilu za zhruba rok zvedla díky programu Cestovatel o 187 procent. 

Operátoři si ukrajují ze svých zisků, aby nalákali zákazníky. A mají proto i jiný důvod. Za vysoké ceny zahraničních hovorů je kritizuje Evropská komise.

Evropská komise chce limity

V současnosti jsou podle Bruselu poplatky za volání příliš vysoké a potřebují omezit. Operátoři naopak svorně tvrdí, že cenu stále snižuje konkurence a není třeba regulace.

Cílem kritiky Evropské komise jsou i velké rozdíly hovorného z ciziny u různých operátorů.

Komise předběžně navrhuje pro volání za hranice stanovení nejvyšší možné ceny na 49 centech (14 korun) za minutu, pro místní volání v zahraničí na 33 centech (devět korun) a pro přijaté hovory na 17 centech za minutu (pět korun). 

Konečné rozhodnutí o případné regulaci cen za roaming by mohlo padnout na červnovém summitu Evropské unie. V Evropském parlamentu by se mělo o celé problematice poprvé hlasovat v dubnu nebo květnu.

 

Právě se děje

Další zprávy