Odboráři Škody omezí výrobu,chtějí přidat

dkl, ČTK
12. 3. 2007 13:14
Mladá Boleslav - Škodováckým odborářům došla trpělivost s dlouhým vyjednáváním. Začnou omezovat výrobu a nevylučují ani generální stávku. Uvnitř: FOTOGALERIE
Foto: Škoda Auto

Na podporu svých mzdových požadavků zorganizují na příští týden odbory v největší české automobilce mítinky, kvůli kterým dojde k postupnému ochromení částí podniku.

Hned první půlhodinový mítink 19. března by mohl znamenat výpadek výroby třiceti aut. Uvedl to šéf odborů Jaroslav Povšík.

Podle odborářů jde zatím o informační schůzky se zaměstnanci. Pokud se ale na růstu platů s managementem nedohodnout, jsou připraveni v dubnu dojít až k časově neomezené stávce.

Týdny jednání. Bez výsledku

Firma má za sebou již čtyři kola jednání s odboráři. Dohodnout se musí do konce března, kdy vyprší platnost současné kolektivní smlouvy.

"Budeme lidem vysvětlovat naše požadavky. Firmou nabízený růst mezd vzhledem k jejím rekordním výsledkům pokládáme za nízký. Také odmítáme podnikem navrhovaný nový mzdový systém, který nepřináší zajištěný růst mezd všem zaměstnancům," řekl Povšík.

Najít shodu ale bude velmi složité. Zatímco Škoda navrhuje dvouletou smlouvu s růstem platů o 6,1 procenta, odboráři požadují jen jednoletou dohodu, ovšem se sedmnáctiprocentním navýšením.

Nadprůměr a stále výš

Přitom již nyní mají zaměstnanci Škody nadprůměrné platy.

Bez výplat managementu dosahuje průměr v podniku 22 až 27 tisíc. Průměrná mzda v Česku je těsně nad dvaceti tisíci.

Škoda Auto patří německému koncernu Volkswagen
Škoda Auto patří německému koncernu Volkswagen | Foto: Reuters

Personální ředitel Martin Jahn je ochotný o konkrétní výši mzdy jednat teprve ve chvíli, kdy s odboráři najde kompromis ohledně nového mzdového modelu.

"Teprve až se nám podaří dohodnout celkovou podobu mzdového systému, můžeme začít vést debatu o navýšení tarifů a jednotlivých složek mzdy," uvedl minulý týden personální šéf automobilky Martin Jahn.

K poslední významné odborové akci ve Škodě došlo před dvěma lety. To se odboráři odhodlali k hodinové stávce v každé ze tří směn.

Škoda Auto loni zvýšila prodeje o 11,7 procenta na téměř 550 tisíc vozů, a docílila tak svého rekordu. Čistý zisk podnik zvýšil o 40 procent na rekordních 11,06 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy