Alkohol na tržnice nesmí. Ani kamenné

Tomáš Fránek
5. 3. 2007 14:57
Brno - Alkohol a cigarety se na tržnicích nesmí prodávat ani v kamenných krámcích. To schvalovaly obce i ombudsman. Zatrhl to soud.
Foto: Aktuálně.cz, Jaroslav Pikous

Nejvyšší správní soud rozhodl, že celníci mají právo zabavovat alkohol na tržištích i v případě, že ji tvoří také zkolaudované zděné obchody a nikoliv jenom montované stánky.

Soud tak rozhodl ve dvou sporech, kdy posuzoval zásah celníků na tržišti u hraničního přechodu Srbská -Miloszów na česko-polské hranici. Rozhodnutí je precedentem pro všechny ostatní "tržnicové" spory.

Motejl proti celníkům

Cigarety a alkohol si tam zákazníci sice nemohli koupit ve stáncích, ale ve zděných zkolaudovaných prodejnách ano.

Celníci alkohol (a cigarety) zabavili u dvou prodejců, v prvním případě šlo o 562 láhví s alkoholem, ve druhém pak o 1231 láhví. Celkem tak celníci zabavili na tržnici cigarety a alkohol za téměř dva milióny korun.

Prodejců se ale zastalo jak vedení obce Horní Řásnice, tak ministerstvo průmyslu a obchodu a také veřejný ochránce práv Otakar Motejl.

"Jsme přesvědčeni, že celníci překročili svoje pravomoci," uvedl bývalý starosta Horní Řasnice Jan Baborák. Obec tak přišla kvůli zásahu celníků o příjmy z pronájmu prodejen, alkohol a cigarety totiž na tržnici byly hlavní prodejní sortiment.

Podle veřejného ochránce práv i ministerstva v případě prodejní prostor Srbská nešlo o tržiště podle zákona o spotřebních daních, ale o soubor zkolaudovaných prodejen.

Zákon o spotřebních daních totiž dovoloval prodej lihovin pouze ve zkolaudovaných prodejnách, a to byl podle ombudsmana i ministerstva i případ tržnice Srbská.

Nejvyšší správní soud ale nyní postup celníků potvrdil, alkohol zabavili oprávněně.

Foto: Jaroslav Jiřička
.

Alkoholové skrýše

Soudci rozhodli, že ze zákona jednoznačně vyplývá to, že na tržištích nebo tržnicích se alkohol a cigarety nesmí prodávat. "A to zásadně bez ohledu na to, zda jde o pultový nebo stánkový prodej," uvedly v rozhodnutí dva senáty Nejvyššího správního soudu, které jednotlivé případy zabaveného zboží posuzovaly.

Podle soudu to, že se ve zděných prodejnách na tržištích nesmí prodávat alkohol a cigarety, neznamená, že by takové prodejny nemohly fungovat vůbec.

"Podnikatelským subjektům nic nezakazuje, aby v takové provozovně prodával to zboží, k jehož prodeji je zkolaudováno (v daném případě balené potraviny, balené nápoje a zeleninu)," uvedli soudci.

Alkohol a cigarety se sice nesmí na příhraničních tržištích prodávat, celníci se s nimi ale stále setkávají.

Při jedné z největších kontrol na západě Čech na konci minulého roku na tržnici ve Svatém Kříži u Chebu tak zabavili více než 1,2 milionu kusů nekolkovaných cigaret, po jejichž prodeji by stát tratil na spotřební dani 2,5 milionu korun.

Jenom o pár měsíců dříve kontrolovali policisté s celníky také tržnici Svatý Kříž a našli skrýše alkoholu v kanalizaci.

A asi 1700 litrů lihovin i dalšího zabaveného alkoholu vylili loni celníci na skládce Chocovice na Chebsku.

Podle celníků se prodejci snaží zákaz prodeje obejít. "Alkohol ukrývají prodejci  v přilehlých skladech nebo v zaparkovaných autech a dalších úkrytech. Na požádání zákazníka pro něj prodejce dojde," uvedl už dříve mluvčí severočeských celníků Jiří Nejedlý.

 

Právě se děje

Další zprávy