Obec bojuje s Hamé o dančí oboru

Tomáš Fránek
27. 2. 2007 0:00
Brno - Obec Radějov a ekologové bojují s potravinářským gigantem, společností Hamé a majitelem firmy Leošem Novotným o daňky.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Tedy přesněji o to, jak bude přístupná patnáct set hektarů velká dančí obora v biosférické rezervaci UNESCO v Bílých Karpatech.

První kolo souboje o to, na kolika místech a za jakých podmínek mohou do obory turisté, vyznělo ve prospěch potravinářského obra, který si státní oboru pronajal od Lesů České republiky.

Krajský soud v Brně totiž nyní zamítl žalobu obce Radějov proti rozhodnutí jihomoravských krajských úředníků.

Přicházíme o turisty

Ti firmě Hamé přes nesouhlas obce a protesty ekologů povolili loni v zimě úplně uzavření obory pro návštěvníky.

To sice skončilo v březnu loňského roku, omezení pro vstup do celé oblasti ale stále trvají.

Společnost Hamé totiž zavedla nový provozní řád, do obory se nesmí vjet na kolech a při vstupu je možné použít jen k tomu určených přelezů.

"Proti rozhodnutí soudu se nebudeme odvolávat, problém nyní řeší příslušné úřady a věříme, že omezení pro vstup do obory zruší," řekl Aktuálně.cz starosta Radějova Stanislav Knitl.

Celý spor tak nyní znovu směřuje ke Krajskému úřadu Jihomoravského kraje.

Podle starosty Knitla opatření potravinářské společnosti Hamé výrazně omezují turistický ruch v obci, přes oboru totiž vede část turistických tras. Radějovská obora je přitom jedno z lákadel obce, která díky turistům především v létě až ztrojnásobuje počet obyvatel.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Daňci navíc ohrožují několik zákonem chráněných druhů rostlin. Zvířata se tak podle ochranářů ze správy Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty a některých občanských sdružení podílejí na devastaci unikátní přírodní rezervace Kútky, kde roste několik druhů vzácných orchidejí.

Generální ředitel Hamé Leoš Novotný, kterého časopis Týden zařadil mezi sto českých a moravských miliardářů, už dříve ve svém prohlášení jakékoliv pochybení firmy odmítl.

Obora vůbec neměla být

A starostu Radějova obvinil z toho, že ničil výstražné tabule, které na zákaz vstupu do obory upozorňovaly.

Novotný také uvedl, že do obory dovezl 50 kusů dančí a 29 kusů jelení zvěře ze světoznámých maďarských chovů Gyulay, Gúthi, Lábod.

Dančí obora u Radějova zabírá asi 1565 hektarů v jihozápadní části Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty.

Nachází se přitom v ochranné zóně chráněné oblasti, kde by intenzivní chov zvěře vůbec neměl být umožněn. Obora ale vznikla dříve, než byl příslušný zákon schválen.

Hamé provozuje kromě obory v Radějově také honitbu Koryčany.

Za oboru Radějov platí Hamé ročně přes 1,1 milionu korun. Za devítisethektarovou honitbu Koryčany pak 315 tisíc.

"Obora je velmi reprezentativní místo pro setkání s obchodními partnery. Oceňují to podnikatelé z východu i ze západu," uvedl už dříve Novotný.

Hamé není jedinou firmou, která má od státních lesů v dlouhodobém pronájmu lukrativní honitby. Podobné kontrakty mají uzavřeny například společnost CE Wood, Signum, Medea Kultur, NH Car, Sokolovská uhelná nebo společnost LST, kterou spoluvlastní bývalý šéf zkrachovalého Chemapolu Václav Junek.

 

Právě se děje

Další zprávy