Studie: Levnější roaming by šetřil daně

Dušan Klimeš
20. 2. 2007 16:30
Praha - Brusel by rád snížil ceny roamingu, operátoři se tomu ostře brání s tím, že prý už ceny snižují. Nová studie ale tvrdí, že tomu tak není.
Neelie Kroesová, komisařka pro věci volného obchodu
Neelie Kroesová, komisařka pro věci volného obchodu | Foto: EK

Evropská spotřebitelská organizace BEUC dnes přišla se studií, která vážně kritizuje mobilní operátory a tvrdí, že jejich "dobrovolné" snižování cen roamingu je jen zástěrkou a ve skutečnosti se snaží zachovat stav, kdy je volání v zahraničí drahé.

"Za poslední měsíce nedošlo ke skutečnému snížení cen roamingu. Firmy pouze přišly s takzvanými balíčky, které mají vyvolat zdání, že roaming zlevňuje," uvádí studie.

Foto: Aktuálně.cz

Mimo signál raději ne

Důvodem neúčinnosti balíčků je i velké množství omezení, které se k nim váže. Jsou například určeny jen na volání ve stejné síti.

"Pokud existuje omezení na vybranou síť, je složité ho využívat na horách, kde signál bývá slabý a mobilní telefon síť sám mění," říká Tomáš Liškutín ze Sdružení obrany spotřebitelů (SOS).

Obchodník v Helsinkách a jeho nejlepší přítel
Obchodník v Helsinkách a jeho nejlepší přítel | Foto: Reuters

"Zdá se, že se mobilní operátoři rozhodli zahalit kouřovou clonou propagace nízkých cen, které spotřebitel nemá příliš šancí využít," dodává.

Mobilní operátoři se proti snahám Evropské komise brání i kvůli tomu, že by prý přišli o výraznou část zisků. Určování cenových hladin roamingu by podle nich navíc zasahovalo do volné konkurence.

  • SOS radí, jak nejlépe volat ze zahraničí

To ale studie vyvrací s tím, že pokud by byl roaming "za rozumnou cenu", stal by se mnohem využívanější službou. Výrazný nárůst provolaných minut i tržeb z nižších sazeb by dokázal dostatečně krýt náklady firem a přinesl by jim i takzvaný přiměřený zisk.

Levnější poslanci

S jinou studií ale přispěchala i francouzská spotřebitelská organizace UFC. Ta si dala práci s propočítáním úspor, které by mohl zaznamenat Evropský parlament, pokud by vešla v platnost direktiva Evropské komise o cenách roamingu.

Ročně by průměrně poslanec ušetřil přes tisíc eur včetně daně. Při počtu 785 členů by tak celková úspora mohla tvořit 815 tisíc euro, tedy asi 23 milionů korun.

Foto: Aktuálně.cz

"Vzhledem k tomu, že jsou poslanci placeni z daní nás všech, ušetřili by na tom i ti, kteří mobil vůbec nevlastní," upozorňuje Ivana Picková, tisková mluvčí SOS.

Česká republika se podle ní nevyjímá z evropského standardu. Nejčastěji si klienti stěžují na vysoké sestavovací poplatky, na změny roamingových cen i během dovolené, o kterých nejsou řádně informováni.

Omezené podmínky výhodných balíčků, které mají zlevnit roaming jsou ale nejčastější "bolístkou" českých telefonistů.

 

Právě se děje

Další zprávy