Průlom: Spor o market vyhráli ekologové

Tomáš Fránek
1. 2. 2007 10:40
Brno - Brněnský magistrát definitivně prohrál soudní spor se sdružením Nesehnutí, který se týkal výstavby hypermarketu Carrefour ve městě.
Bourat se nebude, ale ekologové stejně slaví vítězství
Bourat se nebude, ale ekologové stejně slaví vítězství | Foto: Ondřej Besperát

A i když na samotné fungování obřího obchodu v městské části Královo Pole, který už nyní provozuje společnost Tesco, vítězství ekologů nebude mít už žádný vliv, je velmi důležité i pro další podobné kauzy.

Ve sporu šlo totiž o to, zda se občanská sdružení mohou účastnit a vznášet své námitky u řízení, jako je jednání o stavebním povolení u staveb, ve kterých je ohrožena příroda nebo krajina.

Obchod na mokřadu

Hypermarket v Králově Poli vyrostl na místě bývalého mokřadu. Sdružení Nesehnutí s tím nesouhlasilo a přihlásilo se jako účastník do správního řízení. Magistrátní úředníci je z řízení vyloučili s tím, že se jednání a stavba hypermarketu životního prostředí vůbec netýká.

"Do územního řízení jsme tehdy nebyli vpuštěni, i když šlo o zlikvidování mokřadu s chráněnými druhy živočichů, zatížení prostředí vlivy dopravy a podobně," uvedl pro deník Aktuálně.cz Jiří Koželouh ze sdružení Nesehnutí.

Krajský soud ale rozhodl, že magistrát postupoval nezákonně a Nesehnutí se měli řízení účastnit. Magistrát s tím nesouhlasil a odvolal se k Nejvyššímu správnímu soudu. A ten nyní žalobu magistrátu zamítl a potvrdil tak verdikt Krajského soudu v Brně.

Podle zástupců sdružení Nesehnutí jde o důležité rozhodnutí i pro další případy. Podobných případů, kdy občanská sdružení úřady vyloučí z jednání o kontroverzní stavbě, je totiž víc.

A i další stavby už stojí a postup úřadů řeší soudy. Jde například o výstavbu hypermarketu Kaufland v areálu bývalé továrny Lacrum v Brně. Zástupci občanských sdružení v tomto případě nemohli nahlédnout do spisů o územním řízení.

"Že opravdu jde v tomto řízení o ochranu přírody, potvrdilo například pokácení 141 stromů na připraveném pozemku," uvedl Koželouh. Soud zatím v této kauze svoje rozhodnutí nevydal.

Podle Koželouha rozhodnutí v kauze Carrefour půjde využít i v dalších případech po celé zemi. "Občanská sdružení získala důležitý argument k tomu, aby jejich účast na povolovacích řízeních úřady nezamítaly a braly je vážně," uvedl.

Destrukce a blokáda

Úřady se brání tím, že občanským sdružením nejde o nic jiného než stavby zablokovat. "Oni jsou svým způsobem v těchto záležitostech destruktivním orgánem," uvedl například bývalý náměstek brněnského primátora Radomír Jonáš.

Foto: Ondřej Besperát

V souvislosti s brněnským hypermarketem v Králově Poli přitom soudy řeší i další žalobu. Nesehnutí se chtějí u soudu domoci zprávy o stavebním řízení, kterou jim brněnský magistrát odmítl vydat.

Také tady jde o spor důležitý i pro další kauzy. Úřady na mnoha místech se totiž zatím poskytování informací brání - odkazují na komunistický stavební zákon ze 70. let, který se zprávami pro občany nepočítá.

Podle právníků zastupujících občanská sdružení by se však úředníci měli řídit novým informačním zákonem a data ze spisu uvolnit. Soud ale zatím nerozhodl.

U soudu je také další velká stavba obchodního centra v Brně. Krajský soud v Brně totiž řeší žalobu na výstavbu obřího hobby marketu v městské části Ivanovice. Tam se k žalobě občanských aktivistů přidala také starostka městské části.

Podle žaloby vydal magistrát územní rozhodnutí pro market (kdo bude provozovatelem obchodu zatím není jasné, spekuluje se o společnostech Bauhaus, Baumax či Hornbach) v rozporu s vyhláškou o zeleni, územním plánem Brna i stavebním zákonem.

Protesty provázejí výstavbu obchodních center i v dalších městech v zemi. V Přerově tak opoziční zastupitelé vystoupili proti rozhodnutí radních postavit na místě budovy Chemoprojektu diskontní prodejnu Lidl. A chtějí, aby rada své rozhodnutí zrušila.

 

Právě se děje

Další zprávy