Jezděte na starou známku, říká právník

Dušan Klimeš
6. 1. 2007 9:30
Praha - Zákonodárci se rozhodli zkrátit účinnost dálničních známek. Přijatá novela je ale pochybná a případné pokuty protiprávní, říká právní rozbor.
Foto: Ředitelství silnic a dálnic

Zatímco v jiných letech platily dálniční známky až do konce ledna následujícího roku, v roce 2006 se poslanci uchýlili k novele, která jejich platnost zkracuje do 31. prosince.

Tím si ale popudili téměř všechny motoristy. Ti se cítí tímto nařízením ošizeni, protože při nákupu počítali s delší platností svého kuponu.

Nadjezd skořepinového typu u obce Kasaličky se nachází na 74. kilometru dálnice D11.
Nadjezd skořepinového typu u obce Kasaličky se nachází na 74. kilometru dálnice D11. | Foto: Ředitelství silnic a dálnic

Soud o dálniční známky by stát prohrál
Platit, nebo neplatit? A soudit se, nebo nikoliv?

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Stát zruší všechny neplacené úseky dálnic
Ministerstvo dopravy chce zrušit všechny výjimky

Deník Aktuálně.cz získal rozbor novely, který platnost daného ustanovení zpochybňuje.

Známky platí

"Podle mého názoru platnost kuponů pro kalendářní rok 2006 zkrácena nebyla," říká právník Jiří Slováček, který rozbor vypracoval.

V zákoně totiž není přesně určen rok, pro který novela platí, ale vychází se z "kalendářního roku bezprostředně předcházejícího kalendářnímu roku nabytí účinnosti zákona".

"Zákonodárce tedy zkrátil platnost kupónu v roce předcházejícím účinnosti zákona. Je ovšem otázkou, o jaký okamžik účinnosti a jakého zákona se jedná," vysvětluje Slováček.

Nadjezd skořepinového typu u obce Kasaličky se nachází na 74. kilometru dálnice D11.
Nadjezd skořepinového typu u obce Kasaličky se nachází na 74. kilometru dálnice D11. | Foto: Ředitelství silnic a dálnic

"Zjednodušeně řečeno zákonodárce v novele o pozemních komunikacích neodkazuje na den účinnosti novely, nýbrž v souladu s výkladem Ústavního soudu na den účinnosti původního zákona," dodává.

A tím je rok 1997 - rok předcházející tudíž 1996. Tím pádem tvůrci omezili platnost kuponů v roce 1997 a loňské kupony svoji platnost nepozbyly, říká právní rozbor.

Další nejasnosti

Pokud by se někdo rozhodl "vzít" stát k soudu, ten by prohrál i z dalších důvodů.

Ministerstvo, respektive parlament, zkrátily platnost nálepek až v průběhu loňského roku. Tedy v době, kdy si řidiči koupili známky ještě podle původních pravidel - na známce bylo dokonce uvedeno, že platí od prosince 2005 do ledna 2007.

"Kdyby člověk prokázal škodu a vyčíslil ji, měl by naději na úspěch," tvrdí Jan Černý z advokátní kanceláře Černý-Raupachová.

Také někteří lidé na ministerstvu dopravy nepochybují, že by úřad případný soud prohrál.

Ministerstvo dopravy se ovšem nejspíš žádných žalob obávat nemusí, i když například autopůjčovny se cítí poškozeny.

"Určitě nás to poškodilo, ale vyplatil by se takový soud? I čas jsou peníze," řekl Michal Stára z autopůjčovny Hertz, která má sedm poboček ve čtyřech městech a nabízí bezmála tisíc aut.

 

Právě se děje

Další zprávy