Stát dá milliardy úředníkům na internet

dkl
2. 1. 2007 14:00
Praha - Končící ministerstvo informatiky splnilo slib a těsně před koncem roku vypsalo výběrové řízení v hodnotě 11,5 miliardy korun.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Tuto částku zaplatí firmám, které během čtyř let zařídí, aby všichni úředníci byli připojeni k internetu, k elektronické poště a mohli telefonovat.

Ministerstvo informatiky na zajištění těchto služeb vypsalo dvě samostatná výběrová řízení.

V součtu za ně stát zaplatí jedenáct a půl miliardy - to je ovšem cena, kterou ještě zvýší daň z přidané hodnoty.

V rodící se další vládě ODS (s lidovci a zelenými) se počítá, že Ministerstvo informatiky zanikne. Pokud tento úmysl schválí parlament, bude tendr dokončovat Ministerstvo vnitra, pod které by přešla podstatná část agendy končícího úřadu.

Ministrem vnitra je nyní Ivan Langer (ODS), s nímž se ve stejné roli zatím počítá i pro příští kabinet.

výzkumy ukazují, že stále více amerických teenagerů si kupuje alkohol přes internet.
výzkumy ukazují, že stále více amerických teenagerů si kupuje alkohol přes internet. | Foto: Reuters

Zásadní novinkou je podle ministerstva to, že úřady spadající pod vládu se touto smlouvou musí řídit povinně. V nejbližších měsících tak budou muset vypovědět staré smlouvy a nové uzavřít právě podle výsledku výběrového řízení.

Každý z úřadů sám

Vláda nebude jednotlivým úřadům nařizovat, jakého si vyberou operátora nebo například poskytovatele internetu.

Vytvoří pouze rámcovou smlouvu s více uchazeči. Každý úřad si pak z těchto "vítězů" bude moci zvolit svého vlastního. Na výběr by měly úřady mít podle zadání tendrů až pět firem.

"Novou smlouvu o poskytování datových služeb uzavíráme proto, aby ministerstva a státní úřady ušetřily náklady na komunikaci", říká Markéta Hoidekrová, tisková mluvčí Ministerstva informatiky.

"Chceme, aby stát a jeho úřady vystupoval jako jeden klient. Doufáme, že tak získáme lepší než tržní ceny za propojení," dodává.

Podle Hoidekrové by mělo výběrové řízení zajistit i to, že státní správa bude užívat připojení a služby na určitém jednotném standardu.

Monopolnímu vítězství některého z velkých operátorů má zabránit i ustanovení, podle kterého si každý z přihlášených musí z katalogu vybrat jen některé ze služeb, nikoli podat nabídku na kompletní zajištění komunikace úřadů.

Takováto liberalizace na poli elektronických služeb pro úřady přichází po pěti letech nadvlády Českého Telecomu, dnes španělské firmy Telefónica O2.

Ivan Langer
Ivan Langer | Foto: Ludvík Hradilek

Té smlouva vyprší v polovině letošního roku a její následovníci (včetně Telefóniky, pokud v tendru uspěje) se mohou těšit na tučný podíl ze státních peněz.

A znovu Telefónica

Vypsání soutěží na tyto služby odstartovalo pro některé úřady už před půl rokem. Dva ze čtyř pilotních projektů vyhrála opět Telefónica.

Konkurenční GTS Novera si to nedala líbit a podala stížnost k antimonopolnímu úřadu. Ten ale v prosinci potvrdil, že postup ministerstva byl správný a zakázka je v pořádku.

Nyní se bude rozhodovat o dodavatelích pro všechny úřady.

 

Právě se děje

Další zprávy