Do Nošovic míří další korejská firma

Tomáš Fránek
28. 12. 2006 15:30
Brno Nošovická zóna určená pro automobilku Hyundai se zaplňuje. Svoji továrnu na výstavbu autosedadel tam postaví korejská společnost Dymos.
Nošovice , stavba průmyslové zóny pro Hyundai
Nošovice , stavba průmyslové zóny pro Hyundai | Foto: Ludvík Hradilek

Jde o prvního investora, který přichází přímo do Nošovic poté, co se pro tuto zónu na severu Moravy rozhodla automobilka Hyundai.

Autosedačky bude firma, která plánuje zaměstnat přes sto pracovníků, dodávat právě do automobilů Hyundai. "Z hlediska komparativních výhod nižších výrobních a logistických nákladů se jako vhodná destinace pro vybudování továrny jeví Česká republika. Lokalizace navrhovaného závodu v jižní části průmyslové zóny Nošovice je rovněž v přímé souvislosti s výrobním závodem Hyundai v Nošovicích, který je v současné době ve výstavbě," uvedla firma v oznámení úřadům.

V SOUVISLOSTECH:
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Za výstavbu tří set hektarové průmyslové zóny v Nošovicích zaplatí stát i Moravskoslezský kraj 1,76 miliardy korun.

Proti vybudování zóny v této lokalitě na dohled vrcholkům Beskyd protestovali ekologové. Nakonec ale uzavřeli se státem a firmou Hyundai průlomovou dohodu. V ní se firma, kraj i stát zavázly k významným ústupkům.

Stát i kraj tak například slíbily, že zastaví přípravu dalších dvou strategických zón Dolní Lutyně a Šilheřovice.

Ekologové proto stáhli podané žaloby.

Podle agentury CzechInvest má investice automobilky Hyundai vést k příchodu dalších korejských investorů. Celkem mají dodavatelé automobilky vytvořit několik tisíc pracovních míst, ty nejoptimističtější varianty počítají až s deseti tisíci pracovních míst.

Vybudovat své továrny se v Česku po oznámení investice společnosti Hyundai se zatím rozhodly čtyři další korejské firmy.

Jde o textilní firmu, dále výrobce vláken do automobilových filtrů, producenta optické mechaniky a ocelářskou firmu, která by na severu Moravy chtěla postavit studenou válcovnu. V Mošnově by měla svůj závod vybudovat korejská firma Plakor. Ta bude do automobilky dodávat plastové díly.

Hyundai bude v Nošovicích v první etapě vyrábět 200 tisíc aut ročně, od roku 2011 pak 300 tisíc aut ročně.

Jihokorejská společnost Hyundai Motor Company investuje do stavby své automobilové továrny v Nošovicích na Frýdecko-Místecku celkem 1,3 miliardy euro (asi 37 miliard korun). Investice bude dokončena do roku 2011.

Korejská automobilka během dvou let nabere 2900 zaměstnanců, do poloviny roku 2011 by jejich počet měl dosáhnout konečných 3500.

Během roku 2007 chce firma přijmout zhruba 600 zaměstnanců, polovina z toho budou dělnické profese, jejichž nábor začne od poloviny příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy