Nefér soutěžní praktiky v pohřebnictví

vid
15. 12. 2005 7:15
Brno - Dominantní postavení nemusí zneužít jen velká a známá firma. Antimonopolní úřad pokutoval Technické služby Prostějov, protože omezovaly vstup pohřební služby do smuteční síně.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže za to udělil 900tisícovou pokutu. Deník Aktuálně.cz o tom informoval šéf úřadu Martin Pecina.

Úřad dal Technickým službám Prostějov už v minulém roce pokutu ve výši 1,5 milionu korun. Firma se ale proti rozhodnutí odvolala a nový šéf úřadu sankci snížil na 900 tisíc korun.

Dominantní postavení na malém trhu

"Je to příklad zneužití dominantního postavení na malém trhu," dodal Pecina. Případ je důkazem, že k tomu, aby firma zneužila dominantní postavení na trhu, nemusí být velká a trh může být omezený.

V květnu minulého roku odmítly Technické služby prodloužit pohřební službě Makový smlouvu o používání obřadní síně na prostějovském hřbitově, kterou provozují.

Majitel pohřební služby Pavel Makový podal stížnost k antimonopolnímu úřadu. Ten rozhodl, že Technické služby porušily svým jednáním zákon o ochraně hospodářské soutěže.

 

Právě se děje

Další zprávy