Konec pří s Nomurou: Nulová dohoda

Adam Junek
30. 11. 2006 14:12
Praha - Smlouva o smíru s Nomurou byla podepsána. Vypadá takto: konec soudních tahanic kvůli IPB. Téměř nulové odškodné. A zřejmě beztrestnost pro vyšetřované. Uvnitř: VŠE O KAUZE

Redakci Aktuálně.cz a Rádia Česko se podařilo dopředu dostat se k dokumentům, které popisují obsah smlouvy o smíru, již dnes odpoledne uzavřela vláda - tedy ministr financí Vlastimil Tlustý a premiér Mirek Topolánek - se zástupci japonské investiční banky Nomura.

Její znění potvrdilo několik důvěryhodných zdrojů obeznámených s jednáním, ovšem pod podmínkou anonymity.

Beztrestnost obstará Klaus

Nejkontroverznějším bodem je snaha o beztrestnost bývalých manažerů Nomury i IPB. Proti nim je v této chvíli vedeno několik trestních stíhání.

Jak beztrestnost zajistit? Třeba tím, že si kabinet vymůže slib od Václava Klause, že pokud bude v kauze někdo stíhán, nadělí mu prezidentskou milost. V současné době jde především o bývalé manažery Nomury pro Česko Randalla Dillarda a Davida Thirska, nebo o Libora Procházku z IPB a Eduarda Onderku.

Přesně to totiž vyplývá z dokumentů, které mají reportéři deníku Aktuálně.cz a Rádia Česko k dispozici: "Vláda projevila svou vůli k urovnání vzájemných vztahů tím, že uložila ministru financí, aby požádal prezidenta republiky, aby udělil milost vyšetřovaným osobám."

Česká strana nabízí beztrestnost

"Celý vleklý proces stál již český stát půl miliardy. Nyní se vracíme na jeho začátek před arbitráže, které se ukončí," řekl po tiskové konferenci Tlustý.

Nomura podle svého mluvčího v ČR Jiřího Hrabovského dohodu vítá.

Nomura podle smlouvy stáhne žalobu v arbitráži s Českou republikou, v níž žádá 40 miliard korun odškodného a jejíž první část již vyhrála. Stát podle arbitrů pochybil a neochránil investici Japonců dostatečně. O odškodném ještě nerozhodli.

VŠE O NOMUŘE
Autor fotografie: Aktuálně.cz

VŠE O NOMUŘE

  • Speciál: VŠE O NOMUŘE
    Přečtěte si, jak kauzu Nomura v posledním roce postupně odkrývali reportéři on-line deníku Aktuálně.cz

Naopak stát zastaví arbitráž, v níž požaduje po Nomuře až 120 miliard korun za to, že se v případě IPB nechovala jako řádný investor a jejím krachem způsobila Česku újmu. Zde ještě rozhodnutí nepadlo žádné.

Strany se zavázaly také nikdy v budoucnu žádné spory spojené s IPB již nezahajovat.

A cena této dohody? Skoro nula. Dohoda podle Tlustého nespočívá v úplně nulové variantě, ale případné platby budou na základě rozhodnutí nového arbitra omezeny mantinely. Půjde řádově o miliardy korun. "Je to varianta blízká nule. Pro mě je důležité, že se odbourává hrozba plateb desítek miliard korun," prohlásil Tlustý.

Smlouva navíc předpokládá, že v brzké době k ní přistoupí i třetí z hráčů spletité kauzy - ČSOB, která zkrachovalou IPB převzala. Tím se Nomura zbaví problematické kauzy České pivo, o niž jí jde podle všeho nejvíce. Stát se zavázal k tomu vyvinout veškeré úsilí.

Aktiva s vadou

Aby bylo snazší urovnat spory s ČSOB, převádí podle smlouvy Nomura pohledávky spojené s pohrobkem IPB, IP Bankou, a jejich vymáhání na stát. Tím se stát v podstatě zbavuje nebezpečí takzvané státní záruky, kterou poskytl ČSOB. Tu totiž IP Banka žaluje o 40 miliard korun.

ČSOB podle informací deníku Aktuálně.cz a Rádia Česko je v zásadě okamžitě ochotna uzavřít dohodu se státem i Nomurou o ukončení sporů. Jde jí přitom zejména o sporná aktiva po IPB, která jsou nyní v České konsolidační agentuře a stát je chce ČSOB vrátit. Jde o "aktiva s právní vadou" za zhruba 11 miliard korun.

Ministr Vlastimil Tlustý
Ministr Vlastimil Tlustý | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Vždy jsme byli ochotni jednat o vyváženém urovnání," sdělil deníku Aktuálně.cz mluvčí ČSOB Milan Tománek s tím, že konkrétní podmínky nebude komentovat. Později pro ČTK dodal: "Nebudeme tuto záležitost komentovat před rozhovory s Nomurou, které očekáváme ještě tento týden." Podle něj by se jednání mohla uskutečnit později dnes nebo v pátek.

Jenže právě o aktivech s právní vadou není ve dvojstranné smlouvě (mezi státem a Nomurou) ani zmínka. A ani v ní nejsou náznaky, že by ČSOB mohla dosáhnout svého.

Kromě toho stát přebírá od Nomury další spor. A to s Evropskou komisí, kterou Nomura žaluje u Evropského soudního dvora.

 

Právě se děje

Další zprávy