Experti MMF: Váš stát utrácí bezhlavě

Dušan Klimeš
21. 11. 2006 13:09
Praha - Experti Mezinárodního měnového fondu jsou zděšeni stavem veřejných financí v Česku. Vláda by měla dodržovat výdajové stropy.
Foto: Heif

Nejpalčivějším problémem české ekonomiky jsou podle Mezinárodního měnového fondu veřejné finance. Ještě v letech 2004 a 2005 se zdály být relativně udržitelné, letos se prý začínají vymykat kontrole.

"Ekonomika dobře šlape a vláda by měla využívat této situace k reformám či hromadění přebytků. Jenže naopak na jaře přišel další balík sociálních přídavků, které znovu dlouhodobě zatíží rozpočet," řekl Subhash Thakur, šéf mise MMF, která studovala ekonomiku.

Stát podle něj nedodržuje výdajové rámce, které si sám stanovil. Měly by být stanoveny striktní výdajové stropy, které by zabránily populistickému rozdávání ze státní pokladny, dodává.

Foto: IMF

Sestavte vládu!

Navíc varuje českou politickou elitu před prohlubujícími se problémy při sestavování vlády.

"Zatím se to neprojevilo, ale pokud se politická situace neuklidní a neustálí, může to mít brzy negativní dopad na celé hospodářství," varuje Thakur.

Je ovšem pravděpodobné, že ani nová vláda klíčové reformy nespustí. Podle ekonomů totiž případná vláda složená ze zástupců většiny parlamentních stran bude mít sílu prosadit v ekonomice pouze kosmetické změny. Potřebné ekonomické reformy neodstartuje především kvůli velkým programovým rozdílům jednotlivých politických stran.

O případné vládě složené ze všech parlamentních nekomunistických stran vyjednává v současnosti předseda ODS Mirek Topolánek.

"Předpokládám, že nová vláda odhodí všechny potřebné reformy do odpadkového koše. Bude to kabinet kosmetických změn. Dříve či později budou v zemi předčasné volby a v takovém čase bohužel politici nepopulární změny nedělají," čitovala ČTK analytika Raiffeisenbank Aleše Michla.

Naopak chválu MMF si vysloužila Česká národní banka. Emisaři ji pochválili za mírnou inflaci i při zachování nízkých úrokových sazeb. Varovali ale, že v příštím roce musí Česko počítat minimálně s tříprocentním nárůstem cen.

Euro jako směr

Co se přijetí eura týče, MMF jeho odklad nepovažuje za nijak závažný problém či překážku dalšímu rozvoji.

Foto: Aktuálně.cz

"Přijetí eura je pěkný cíl. Ale lidé v Česku si neuvědomují, že změny, které k jeho přijetí vedou, jsou dobré, ať už euro bude, či nikoli," myslí si Subhash Thakur.

Vyslanci Mezinárodního měnového fondu již tradičně zopakovali s patřičnou naléhavostí, že stárnoucí populace se může stát výrazným problémem příštích let, pokud nedojde ke změnám v sociálním a penzijním systému.

 

Právě se děje

Další zprávy