Soud: Za poplatky do vězení? Výjimečně

Tomáš Fránek
26. 10. 2006 14:00
Brno - Ústavní soud se zastal majitele restaurace, který byl odsouzen za to, že neplatil autorským svazům poplatky za televize a rádio.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Ústavní soud totiž zrušil rozhodnutí soudů ve Zlíně a Kroměříži, které rozhodly, že Tomáš Mička se jako provozovatel restaurace dopustil trestného činu porušování autorských práv. Podle ústavních soudců se celý případ totiž vůbec neměl řešit jako trestní věc.

Mička se rozhodl neplatit poplatky autorským svazům za televizi a rozhlas ve své restauraci, neboť dospěl k závěru, že jsou neoprávněné a v rozporu s dobrými mravy. Poplatky podle něj už odvedly televizní a rozhlasové stanice.

Po kontrole inspektorů z Ochranného svazu autorského byl Mička nejprve odsouzen trestním příkazem k pokutě 5 tisíc korun, podal ale odvolání.

Špatné řešení

Soudy ho pak nejprve osvobodily, po zásahu Nejvyššího soudu, podle kterého je neplacení poplatků trestným činem, ale Mičku odsoudily za trestný čin porušování autorských práv. Mičku do vězení sice neposlaly, okresní soud v Kroměříži mu udělil pokutu 15 tisíc korun, Krajský soud ve Zlíně ale pokutu zrušil a spokojil se s konstatováním, že byl spáchán trestný čin.

Ústavní soudci ale dnes rozhodli, že bylo porušeno právo Tomáše Mičky na soudní ochranu a spravedlivý proces. Podle ústavních soudců neměl být tento případ vůbec posuzován jako trestní věc, ale mohl být snadno vyřešen v občanskoprávním sporu.

Ústavní soud navíc uvedl, že by takové případy jako ten Mičkův měly skončit trestním stíháním jenom ve výjimečných případech.

Sdružení, která se vybíráním poplatků zabývají, by totiž podle ústavních soudců měla žádosti o zahájení trestního stíhání zvažovat velmi pečlivě a neměla by se zbavovat práva vybírat autorské poplatky tím, že zodpovědnost přenesou na policii a státní zastupitelství.

Ústavní soudci ale neuznali Mičkovu námitku, že nemusí platit poplatky ochranným svazům proto, že už platí poplatky České televizi a Českému rozhlasu. Takový názor je podle ústavních soudců mylný. Nejde o protiústavní rozhodnutí, vícenásobná platba není nemorální. 

Případů je víc

Podobných případů jako ten Tomáše Mičky, kdy policie stíhá lidi za to, že pouštěli ve svých provozovnách veřejně hudbu, je v Česku víc.

Vrchní soud v Praze tak například rozhodl, že děčínský podnikatel Radek Flachs porušil ustanovení autorského zákona a obohatil se na úkor autorů, když bez souhlasu Ochranného svazu autorského (OSA) ve své restauraci užíval hudební díla při televizním vysílání.

Vrchní soud majiteli restaurace nařídil uhradit dlužné částky za neoprávněné užití hudebních děl včetně úroků. Podle soudu ten, kdo v restauraci umístí televizor, musí zaplatit autorům hudebních děl odměnu bez ohledu na to, že za vysílání platí už majitel televizní licence

Ze spáchání trestného činu porušování autorského práva je tak podezřelý dvacetiletý muž. Ten ve svém podniku pouštěl hudební klipy, a to přesto, že mu společností Integram takové počínání zakázala. Způsobená škoda činí 2425 korun.

Osmatřicetiletá pumpařka z Písku si zase v práci pouštěla rádio. Podle policistů tak provozovala veřejnou hudební produkci a neplatila za ni autorským svazům. Kriminalisté ji obvinili z trestného činu porušování autorského práva, za který hrozí až dva roky vězení.

Podle policistů je čerpací stanice místem, kam přichází veřejnost, a proto se puštěné rádio bere jako veřejná hudební produkce. Škoda, kterou žena způsobila, byla vyčíslena na 1213 korun.

Ochranný svaz autorský ale tvrdí, že se nejprve snaží vyjednávat. "Nejprve se snažíme vždy dohodnout a uzavřít smlouvu. Pak se obracíme na civilní soud. Teprve poté může přijít na řadu trestní řízení. Naším cílem není někoho kriminalizovat," řekla ČTK ředitelka OSA Jana Bärová.

Rekordní výdělek

Loňský rok byl pro autory hudby finančně nejúspěšnější v historii. Ochranný svaz autorský (OSA) loni od rádií, televizí a dovozců vybrané elektroniky získal rekordních 575,4 milionu korun.

Na konta skladatelů, textařů a vydavatelů tak šlo po odečtení nákladů na výběr a navýšení o výdělky v zahraničí přes 518 milionů korun.

Například ze skladeb používaných jako vyzvánění v mobilech vybralo sdružení skoro 15 milionů korun. To je téměř dvojnásobek ve srovnání s předchozím rokem.

Ochranný svaz autorský spravuje práva k více než čtvrt milionu domácích a asi milionu zahraničních skladeb.

Výběr poplatků za hudbu a filmy v Česku se dostal až k Evropské komisi. Hoteliéři totiž nemusí díky loňské novele autorského zákona platit autorské poplatky za televize a rádia umístěná na pokojích.

A zástupce hudebních a filmových výrobců Intergram kvůli tomu podal stížnost k Evropské komisi, novela je totiž podle zástupců sdružení v rozporu s unijní legislativou.

 

Právě se děje

Další zprávy