Bude málo cukru, zdraží alkohol

Petr Havel (spolupracovník redakce)
12. 10. 2006 16:51
Praha - Konzumenti lihovin budou muset letos, ale hlavně napřesrok sáhnout hlouběji do peněženek.

A to i v případě, že v Bruselu neprojde návrh Evropské komise na vyšší zdanění lihovin a piva. Od příštího roku se totiž v Česku bude produkovat méně cukru, a tedy i méně melasy, která je výchozí surovinou pro výrobu potravinářského lihu. Líh i cukr bude tedy nutné za vyšší ceny do naší země dovážet.

Bude chybět 28 tisíc tun

Zmiňovaná zdražení budou podle potravinářů důsledkem nečekaného prohlášení francouzské cukrovarnické skupiny Eastern Sugar, která oznámila ukončení výroby cukru v tuzemsku.

Země tak přijde podle dnešního vyjádření mluvčí ministerstva zemědělství Táni Králové o možnost vyrábět 102,5 tisíce tun cukru, což je 22,5 procenta národní cukerné kvóty. To v praxi znamená, že pro vlastní spotřebu bude muset ČR ročně dovážet 28 tisíc tun cukru.

Podle náměstka ministryně zemědělství Stanislava Kozáka je krok společnosti Eastern Suger podraz na tuzemské pěstitele cukrovky. Společnost navíc ministerstvo pozvala ke konzultacím o ukončení výroby cukru až v den, kdy svůj úmysl oficiálně oznámila.

Podle Kozáka se přitom vedení Eastern Sugar ještě před rokem "dušovalo, že výrobu cukru v Česku v žádném případě neukončí". I proto činí její podíl na produkci cukru v tuzemsku zmíněných 22,5 procenta.

Pro končící cukrovary je přitom omezení výroby cukru velmi dobrý byznys. Probíhající reforma evropského trhu s cukrem, jejímž cílem je snížit ceny i výrobu této komodity v členských zemích, přiznává totiž cukrovarům, které přestanou vyrábět, nemalé kompenzace.

Podle Kozáka jde v případě Eastern Sugar v Česku o částku zhruba 2,1 miliardy korun. Z kompenzací by měli dostat zemědělci 10 procent, francouzská společnost nicméně nabídla 12,5 procenta z restrukturalizačních příjmů. Podstatné ovšem je, že z  exportní země se Česko od příštího roku stane zemí dovozovou.

Nutnost dovážet cukr bude podle prezidenta Potravinářské komory ČR Jaroslava Camplíka znamenat "minimálně po přechodnou dobu zvýšení jeho cen, a to kvůli transportním nákladům a proto, že cukr v Unii je o něco dražší než u nás".

Kvůli tomu lze očekávat i mírný nárůst cen potravin, v nichž tvoří cukr významnou součást surovin. Nedostatek cukru bude podle Camplíka znamenat i nedostatek melasy, z níž se vyrábí potravinářský líh. Také ten se bude muset dovážet, což zvýší ceny lihovin.

Pěstovat ano, ale ne na cukr

Podle prezidenta Unie výrobců lihovin Vladimíra Steinera je totiž také průměrná cena lihu v EU o něco větší (zhruba o korunu za litr) než v Česku.

"Zvýšené náklady mohou nějakou chvíli výrobci lihovin unést, ale nakonec je stejně budou muset promítnout do cen svých produktů," říká Steiner. Podle jeho odhadu by tak měly lihoviny kvůli dovozům surovin podražit asi o pět procent.

Ceny lihovin rostou již v současné době, a právě Steiner nedávno avizoval ještě další pětiprocentní nárůst do konce letošního roku. Nedostatek cukru a melasy následně povede k dalšímu zdražování.

Zemědělci přivezli do Bruselu řepu na protest proti radikální reformě cukerné politiky. Evropská komise navrhla snížení minimálních cen cukru o 40 procent. Reformu včera poprvé projednávali ministři zemědělství EU.
Zemědělci přivezli do Bruselu řepu na protest proti radikální reformě cukerné politiky. Evropská komise navrhla snížení minimálních cen cukru o 40 procent. Reformu včera poprvé projednávali ministři zemědělství EU. | Foto: Reuters

Krok Eastern Sugar připravil o odbyt cukrovky k výrobě cukru celkem 184 tuzemských pěstitelů této komodity. Plochy cukrovky ale klesnout nemusí. Jak potvrzuje Králová, pokud je cukrovka pěstována k technickým účelům, nepočítá se do cukerné kvóty. Využít by se tak mohla například k výrobě biolihu.

Naproti tomu ztráta 22,5 procenta Bruselem povolené výroby cukru je podle Kozáka nevratný proces. Jedinou možností, jak znovu vrátit soběstačnost ČR v produkci cukru, je tak zrušení celého evropského systému regulace trhu s cukrem.

 

Právě se děje

Další zprávy