Penze nově: Zaplatíte méně na pojistném

Petr Holub
11. 10. 2006 16:00
Praha - Pokud bude reforma podle Petra Nečase úspěšná, zachrání důchodový systém před krachem. A také se sníží pojistné. Uvnitř: GRAFIKA

"Důchodový systém může mít už v roce 2010 desetimiliardový schodek," připomněl Nečas, který řídí ministerstvo práce a sociálních věcí. S reformou podle něj není možné otálet.

Měla by se však využít i k tomu, aby se snížilo sociální pojistné, které platí zaměstnanci a zaměstnavatelé. Tím by se pomohlo pracovnímu trhu.

Pojistné by mohlo klesnout, kdyby státní rozpočet přispíval do penzijního systému z toho, co vynesou ekologické daně. "Mělo by to být rozpočtově neutrální opatření. Dodatečné příjmy z rozpočtu by tedy měly být plně kompenzovány snížením příjmů z pojistného," vysvětluje Jiří Král, který na ministerstvu řídí odbor zabývající se penzemi.

Postupně o dvě procenta dolů

Místopředseda ODS Nečas tím chce splnit předvolební sliv stranického kolegy Vlastimila Tlustého, že občanští demokraté sníží sociální pojistné. Tlustého radikální plán však prosazuje v mírnější podobě.

Tlustý chtěl, aby občané do systému platili namísto 28 procent hrubé mzdy pouze 20 procent. V současné situaci by tím příjmy důchodového systému klesly o 80 miliard ročně a tak vysoké výnosy z ekologických daní není možné čekat.

"V Německu se ekologická daň zaváděla v pěti krocích a snížila pojistné o 1,2 procenta," upozorňuje předseda Strany zelených Martin Bursík možnosti takové reformy.

Bursík už dříve doporučoval snížit pojistné z výnosu ekologické daně, vždy však tvrdil, že to půjde jen postupně. Postupně by měla také klesat sazba pojistného.

Nečas zatím nechce přesně říci, o kolik odvody poklesnou. Z údajů jeho ministerstva však vyplývá, že se počítá se snížením nejvýš o dvě procenta.

Vedle příjmů z ekologické daně má bilanci důchodového systému zlepšit podrobný program úspor, který by měl ušetřit desítky miliard. Patří do něho mimo jiné i povinnost odpracovat před penzí 35 let. Je to o deset let víc, než dosud. Změny je podle Nečase třeba rozjet nejpozději v lednu 2008.

Infobox

NEČASŮV PLÁN S DŮCHODY V BODECH

1) Čtvrtina nákladů na důchody jsou platby za náhradní doby (období, kdy například studenti, matky, nezaměstnaní neplatí pojistné). Napříště se nebudou platit. 2) Studenti mohou od 18 let platit pojistné dobrovolně. 3) Za matky a nezaměstnané bude hradit pojistné státní rozpočet ve výši, ve které se platí z minimální mzdy. 4) Státní rozpočet bude pojistné za matky a nezaměstnané platit z příjmů z ekologické daně. 5) Úspory v systému umožní stanovit strop pro maximální vyměřovací základ pojistného. Měl by dosahovat trojnásobku průměrné mzdy. Příjem systému se tak sníží o 1-2 procenta. 6) Úspory umožní snížit pojistné, které dnes dosahuje 28 procent hrubé mzdy. Zatím není navrženo o kolik.

Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí

Ministr práce proto chce potřebné novely zákonů předložit k připomínkám už za pár dní - 26. října. Počátkem listopadu začne o reformě jednat se zástupci parlamentních stran a koncem ledna by chtěl zákony předložit vládě. "Je třeba pokračovat bez ohledu na to, jaké bude vláda. Nebo jestli budou předčasné volby," zdůraznil vážnost situace Nečas.

Penze jen za odpracované roky

Takzvaná. Bezděkova komise (experti, kteří rýsovali návrh důchodové reformy) ještě před dvěma lety počítala s tím, že systém penzí vydrží bez dluhů nejméně do roku 2020. Mezitím však Paroubkova i Topolánkova vláda důchody zvýšily o více než nařizoval zákon a deficit se tak objevil dříve.

Podle Nečase je možné vyšší důchody zachránit i tehdy, pokud se pouze změní parametry současného systému. Navrhl řešení, které by odložilo odchod do penze o dva roky, tedy nad 65 let. Tím se bilance zlepší až po roce 2015.

Již do roku 2010 však může pomoci nejdůležitější z Nečasových opatření - důchodový systém by neměl do vyplácených důchodů započítávat období, kdy lidé neplatí pojistné. Dosud se vyplácely penze i za dobu, kdy člověk nepracoval: Studoval, vychovával doma malé děti, hledal práci, byl ve vězení. Takové doplácení penzí tvoří celkem čtvrtinu nákladů systému, tedy již zmíněných 70 miliard.

Celou částku nemůže Nečas získat okamžitě. Systém musí náhrady za studium, mateřství i nezaměstnanost do penzí započítat všem, kdo na ně získají nárok do zahájení reformy. Úspory tedy budou nabíhat postupně a úplně se uplatní až za 40 let.
Proto také Nečas věří, že změna může udržet systém stabilní delší dobu: "Další reforma nemusí být nutná desítky let," předpokládá.

Až po 35 letech v práci

Stát studenty, matky a nezaměstnané od důchodového systému přesto zcela neodstřihne. Studenti budou moci od osmnácti let platit dobrovolně, za ostatní bude hradit pojistné státní rozpočet z příjmů, které získá na ekologické dani.

Platby za nezaměstnané a vězně budou odpovídat pojistnému z minimální mzdy. Tím se konečné penze proti současné praxi o něco sníží.

"Lze předpokládat, že rodičům, kteří se starají o děti, se stanoví vyměřovací základ pro penze na vyšší úrovni," upřesnil ředitel Král.

Aby se úsporné opatření nedalo obcházet, prodlouží se doba, kterou bude muset občan před nástupem do důchodu odpracovat ze současných 25 na 35 let.

Pokud tedy například student začne pracovat až po třicítce a nebude předtím dobrovolně spořit, na penzi bude mít skutečně nárok až v pětašedesáti.

Dosud také bylo možné získat nižší penzi po překročení důchodové hranice, pokud předtím občan pracoval patnáct let. Napříště bude nutné platit pojistné dvacet let.

Nečas chce zajistit, aby se nesnížily celkové příjmy penzistů a proto počítá s větší podporou důchodového připojištění. "Dnes je u soukromých fondů pojištěno tři a půl milionu občanů. Chtěl bych tento počet zvýšit na pět milionů. Budeme také motivovat, aby lidé ukládali vyšší částky peněz," řekl Nečas na tiskové konferenci.

Úspora v řádech desítek miliard umožní nejen snížit pojistné, ale také zavést stropy v podobě, jak ji neúspěšně navrhovala vláda Jiřího Paroubka; vyměřovací základ by neměl překročit trojnásobek průměrné mzdy.

Podle ministerských úředníků se tím příjmy sníží o pět miliard. 

Levice bude jednat

Opoziční strany Nečasovu iniciativu vítají. Předem však mají k některým návrhům výhrady.

Foto: Aktuálně.cz

Předseda sociálního výboru sněmovny Zdeněk Škromach (ČSSD) považuje za nepřijatelné, aby studenti, matky a nezaměstnaní nedostali plnou penzi za období, kdy nevydělávají. "Stejně za ně bude pojistné muset platit stát, který tak bude utrácet z druhé kapsy stejnou částku, kterou v první ušetřil," upozorňuje.

Nečasovy návrhy přesto mohou být základem odborné debaty. "Do půl roku nebo do roka můžeme dojít ke společnému politickému rozhodnutí, které stabilizuje systém třeba na dvacet let," říká místopředseda ČSSD.

Miroslav Opálka z KSČM připouští, že se nezaměstnanost do důchodů počítat nebude. Požaduje však, aby stát platil co nejvyšší pojistné za studenty i matky. "Měl by ocenit ty, co se starají o reprodukci," tvrdí komunistický expert.

KSČM vítá, že důchody budou financovány z ekologických daní. "Osobně mi ale vadí, že ministerský návrh přehlíží doporučení naší odborné skupiny a že nehledá ještě jiné zdroje," říká Opálka.

 

Právě se děje

Další zprávy