Pečivo znehodnocuje peníze

Dušan Klimeš
9. 10. 2006 9:50
Praha - Ve 3. čtvrtletí rostly ceny o 2,9 procenta. Je za tím nový viník: potraviny.

Na vývoj inflace ve třetím čtvrtletí nejvíce zapůsobil právě růst cen potravin, naopak malý nárůst zaznamenala oblast dopravy, pošt a telekomunikací.

Významným faktorem růstu cen je postupná deregulace cen. Zatímco regulované ceny vzrostly za poslední tři měsíce o 7,8 procenta oproti loňskému roku, ceny tržní vzrostly pouze o 1,4 procenta.

Podražily potraviny

Novým tahounem zdražování jsou tak potraviny. K rapidnímu růstu došlo u pekárenských výrobků: chleba zdražil o osmnáct procent, běžné pečivo téměř o třicet procent.

Foto: Aktuálně.cz

O sedmdesát procent oproti loňskému roku zdražily i brambory. U těch se dá ale předpokládat, že porostou ještě mnohem víc, letošní úroda je totiž velmi špatná.

Opačným směrem se vydaly ceny kávy, kakaa, čaje a čokolád, u nichž došlo ke zlevnění hlavně díky snížení DPH z 19 na 5 procent. Toto zlevnění dokázalo snížit srpnovou inflaci o 0,16 procentního bodu.

Kromě těchto výrobků klesaly ceny i u mouky, drůbeže, rostlinných tuků, másla a cukru.

Tradičně nejsilněji ale ovlivňuje cenovou hladinu bydlení - na růstu se podílí až 66 procenty.

Úroky proti inflaci

V boji proti vysoké inflaci ČNB během posledních tří měsíců dvakrát zvýšila své úrokové banky. Poprvé to bylo koncem července, podruhé koncem září.

Hlavní průčelí budovy České národní banky v centru Prahy naproti Obecnímu domu
Hlavní průčelí budovy České národní banky v centru Prahy naproti Obecnímu domu | Foto: www.cnb.cz

Tuzemská centrální banka si totiž jako svůj základní cíl stanovila stabilní domácí cenovou hladinu a zvyšování úrokových sazeb působí jako brzda jejího růstu. Zvýšení úroků tak znamená, že ČNB by ráda udržela relativně mírnou inflaci i příští rok. 

Jelikož ale v září klesla oproti srpnu inflace o 0,7 procenta, varují ekonomové před dalšími kroky.

"Zářijová inflace dokládá, že ČNB s budoucím zvyšováním sazeb nemusí spěchat," říká Michal Brožka, analytik Raiffeisenbank.

 

Právě se děje

Další zprávy