Vláda prodá ČEZ kvůli rozpočtu

ph, Redakce DOM
25. 9. 2006 16:46
Praha - Topolánkův kabinet se rozhodl kvůli rozpočtu prodat část akcií výnosné energetické firmy. Chce za ně 31 miliard.

Když Václav Klaus jmenoval 4. září na Pražském hradě Topolánkovu vládu, vyprovodil ji slovy: "Věřím, že vláda nebude otálet a že v přeneseném slova smyslu páni ministři odcházejí z Pražského hradu rovnou do práce."

Dnes ho ministři poslechli. Ještě předtím, než se pokusili získat důvěru ve sněmovně, schválili největší privatizaci státního majetku od doby, kdy vláda ČSSD prodala španělské Telefonice Český Telecom.

Peníze - a má jich za ČEZ být 31 miliard - potřebují. Česko, pokud chce přejít na euro, musí postupně snižovat dluh státních financí. V příštím roce tak smí mít schodek rozpočtu vyšplhat nejvýše na 88 miliard.

Přesně tuto částku navrhoval exministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD), ovšem příjmy měly o 31 miliard korun navýšit privatizace státních podniků. Sobotkův nástupce Vlastimil Tlustý (ODS) označil tento postup za nezákonný a vládě předložil rozpočet s příjmy o 31 miliard nižšími.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

ČEZ, nebo letiště?

Navzdory tomu dnes Tlustý navrhl, aby se urychleně prodala část akcií elektrárenské společnosti. "Vláda s prodejem souhlasí," řekl po jednání kabinetu Tlustý.

Akcie přemění vláda v nové dálnice a opravené silnice. Přesně tam půjde výtěžek z prodeje.

Akcie ČEZ už kvůli tomu několikátý den za sebou padají, dnes na burze v Praze ztratily další přibližně dvě a půl procenta ceny.

Proti prodeji části akcií se okamžitě ozvala ČSSD. "Důvodem nesouhlasu s prodejem části akcií ČEZ je možná ztráta dividend pro stát," řekl předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek. "Tento prodej je riskantní s ohledem na cenu akcií a kvalitu investora," řekl.

ČSSD proto navrhuje prodat 49 procent Letiště Praha. Pak by sociální demokraté byli ochotni ve sněmovně rozpočet podpořit.

Ministr Tlustý ovšem s prodejem akcií letiště nesouhlasí: "V případě národního letiště by takové řešení nebylo šťastné. Navrhuji spíše hledat nového investora."

Ekologické škody?

Část peněz z akcí ČEZ má jít též na likvidaci ekologických škod - kapitolu, na niž se doposud při tvorbě rozpočtu příliš nemyslelo.

Vlastimil Tlustý prohlásil, že na státních účtech chybí 153 miliard korun určených na odstranění starých ekologických škod, s nimiž stát prodal své bývalé podniky. Jen příští rok bude podle Tlustého chybět 40 až 50 miliard. Bohuslav Sobotka v televizi označil tato varování za nadsazená.

Podle ministerstva životního prostředí, které je odborným garantem nápravy ekologických zátěží, se likvidace starých škod skutečně protahuje. Následky? Hrozí například znečištění zdrojů pitné vody.

Foto: Aktuálně.cz

Sobotka se vůbec s Tlustým v průběhu září několikrát pohádal o to, v jakém stavu jsou veřejné finance. Ministerstvo financí nakonec zveřejnilo inzeráty, ve kterých varuje před narůstajícím státním dluhem. Daňové poplatníky stály 816 090 korun.

Foto: Aktuálně.cz

Nehledě na výši schodku - přípravu státního rozpočtu i letos znovu ostře odsoudily organizace, které bojují proti korupci. Transparency International zveřejnila studii, která dokládá, že rozpočet by mohl mít o desítky miliard nižší schodek, kdyby se připravoval průhlednějším způsobem.

Vláda předkládá sněmovně ke schválení rozpočet s nepřesnými čísly, desítky miliard před poslanci skrývá ve státních fondech, případně v rezervních fondech ministerstev. Veřejnosti nejsou data o rozpočtu k dispozici. V takovém prostředí může schodek růst nekontrolovaně.

Logo Transparency International
Logo Transparency International | Foto: Aktuálně.cz
 

Právě se děje

Další zprávy