Tlustý poslal akcie ČEZ dolů

dkl, ČTK
18. 9. 2006 10:40
Praha - Ministr financí Vlastimil Tlustý naznačil, že by stát mohl prodat své akcie firmy ČEZ a ty kvůli tomu ztrácí téměř 1,4 procenta.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Jen hodinu po otevření pražské burzy na akcie ČEZ tvrdě dopadla zpráva o hrozícím prodeji šestnácti procent akcií ze strany státu. Za pouhých šedesát minut ztratily 1,4 procenta. Zatímco páteční obchodování uzavřely na hodnotě 817,4, nyní se obchodují kolem hodnoty 806 korun za akcii.

"Trh nyní analyzuje situace a vyčkává na další informace. Riziko dalšího poklesu stále existuje," řekl agentuře ČTK analytik firmy Wood and Company Tomáš Karban.

"Akcie ČEZ bude dnes bojovat o udržení 800korunové hranice," uvedl Karban.

Díru zalepí akcie

Podle nového ministra Tlustého chybí v rozpočtu 153 miliard korun na nápravu ekologických škod, které způsobily privatizované podniky.

Foto: Aktuálně.cz

Sobotka tvrdí, že tato částka bude výrazně nižší, přičemž na tento rok prý stát peníze má. V dalších letech stát počítal s doplněním z příjmů z další privatizace, prohlásil.

Kvůli chybějícím penězům chce nový kabinet podle Tlustého postupně prodat až šestnáct procent akcií energetické společnosti ČEZ.

Udržení většiny

A to přes burzu, protože je to podle nového ministra nejprůhlednější způsob. Stát by si přesto ponechal v energetickém gigantu majoritu, celkem zatím drží přes 67 procent.

Foto: Reuters

Šestnáctiprocentní balík má nyní tržní hodnotu asi 77 miliard korun. Analytici oslovení ČTK upozornili, že prodej přes burzu by mohl snížit cenu akcií.

"Na druhou stranu by se mohl objevit zájemce, který by chtěl koupit celý balík, což by mohlo přinést vyšší výnos než přes trh," řekl Jan Procházka ze společnosti Cyrrus.

 

Právě se děje

Další zprávy