Tlustý: O euru nemá cenu mluvit

Petr Holub
11. 9. 2006 18:20
Praha - Společnou evropskou měnu v roce 2010 Česko nepřijme. "Tento krok byl vyloučen hospodařením minulé vlády," oznámil nový ministr financí. Uvnitř: INFOGRAFIKA, ANKETA

Ministr Vlastimil Tlustý dokonce odmítá hovořit o náhradním termínu vstupu do eurozóny. Veřejné finance jsou podle něho v takovém stavu, že o přijetí eura nemá cenu vůbec uvažovat.

"Bude o něm možné mluvit, až se provedou reformy, které navrhuji, a veřejné finance se dostanou pod kontrolu," zdůvodnil svůj postoj Tlustý.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

V reformách mimo jiné doporučuje rovnou daň a snížení odvodů na sociální pojistné.

Hlavním argumentem nového ministra je návrh státního rozpočtu na rok 2007, který podle vlastních slov poprvé viděl minulé úterý. Z návrhu podle něho jasně vychází najevo, že Česko nesplní podmínky, které jsou k přijetí eura nutné. "Je nezpochybnitelný fakt, že konvergenční program nedodržíme ani letos, ani v příštím roce," zdůraznil Tlustý.

Konvergenční program předepisuje Česku v letošním roce deficit veřejných financí nejvýše 3,8 procenta HDP, napřesrok 3,3 procenta.

Podle Tlustého letos schodek vyroste k 3,9 procentům HDP, v příštím roce není možné zabránit, aby byl ještě o tři promile vyšší.

Pod sto miliard to nepůjde

Opoziční ČSSD Tlustého vystoupení zpochybňuje. "Rozpočet je možné udržet v mantinelech konvergenčního programu," tvrdí bývalý vicepremiér Jiří Havel. Jedinou výjimkou je podle něho nutnost uhradit deficit Fondu národního majetku v příštím roce dvaceti miliardami z privatizace.

Havel vysvětluje, že Paroubkova vláda schválila v srpnu plán úspor, který snížil hrozící deficit ve výši 173 miliard korun téměř na polovinu, tedy na 88 miliard. Tomu Tlustý odporuje s tím, že vládní návrh nedodržuje rozpočtová pravidla a je vyloučeno ho schválit.

Ministr financí oznámil, že bilanci může zlepšit o 31 miliard - předčasnou splátkou vládního dluhu České národní bance a lepším výběrem daní. Není ale vůbec jisté, jestli sněmovna změní tři zákony a získá tak dalších 27 miliard.

Stejnou částku může ušetřit Topolánkova vláda, když schválí úsporné kroky navržené Paroubkem - ten doporučil mimo jiné snížit dotaci na dálnice, výzkum nebo na sérum proti ptačí chřipce.

"Kabinet projedná všechny navržené škrty do čtrnácti dnů," popsal další postup Tlustý, který však nečeká, že vláda všechno schválí.

Ministr financí naopak požaduje vytvořit třináctimiliardovou rezervu. Podle jeho expertů totiž hrozí, že se o stejnou částku od nového roku zvýší výdaje na platy státních zaměstnanců a sociální ústavy.

Proto není podle Tlustého možné snížit deficit pod 101 miliard. Velmi pravděpodobně vláda navrhne deficit vyšší.

Strach škrtat sociální dávky

Havel za ČSSD takový plán odmítá. "Pan Tlustý nehledá řešení, jak snížit deficit. Chce si vyřídit svou dávnou válku s eurem a vytvořit rozpočtové polštáře pro příští vládnutí," kritizuje bývalý vicepremiér.

Sociální demokraté by s něčím takovým nemohli souhlasit.

"Připravili jsme spíše minimální program úspor," říká Havel, podle kterého by Topolánkova vláda mohla škrtat i dále.

Podle Miroslava Zámečníka, který Tlustému radí při zpracování rozpočtu, však takové všeobecné rady nestačí. "Ať pan Havel přijde a řekne, kde škrtat," vyzývá odpůrce.

Občanští ani sociální demokraté nechtějí odsunout zvýšení sociálních dávek. Podle zákonů, které odhlasovaly letos na jaře všechny parlamentní strany, se mají výdaje například na rodičovský příspěvek, porodné a podporu chudých nájemníků zvýšit dohromady o 70 miliard. Pohltí tak celou částku, o níž se státní příjmy napřesrok zvýší.

Strany se na výší deficitu musí dohodnout nejpozději začátkem října. Je prakticky vyloučeno, že rozpočet může projít bez dohody ODS a ČSSD. V případě neúspěchu čeká Českou republiku podruhé v dějinách rozpočtový deficit.

Experti dohodu politiků doporučují.

"Pokud odpískáváme euro v roce 2010, bude to silně negativní zpráva pro korunu," varuje analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Upozorňuje, že kvůli rozpočtové nejistotě už oslabila na 28,30 korun za euro proti srpnovým 28 korunám. Přesto Michl věří, že po dohodě o rozpočtu může do konce roku opět poklesnout až pod osmadvacetikorunovou hranici.

 

Právě se děje

Další zprávy