Po Nemaku jde do sporné zóny další firma

Tomáš Fránek
4. 9. 2006 14:23
Brno/Most - Do průmyslové zóny Joseph u Mostu, kvůli níž a jejímu nájemníkovi, mexickému Nemaku, padlo už 200 žalob, míří další firma - Elbel.
V zóně Joseph už stojí továrna mexické firmy Nemak.
V zóně Joseph už stojí továrna mexické firmy Nemak. | Foto: www.nemak.cz

Tato společnost tu chce postavit svoji továrnu a vyrábět tu pračky a sušičky pro italskou firmu Candy Elettrodomestici. Vznikat tu má jeden a půl milionu spotřebičů ročně. Elbel plánuje zaměstnat asi 1200 lidí.

Z dokumentů, které jsou potřebné k tomu, aby ministerstvo životního prostředí posoudilo vliv továrny na životní prostředí, plyne, že továrna vyroste na úrodné a kvalitní půdě, které je na Mostecku málo. Právě na tento fakt dlouhodobě upozorňují odpůrci zmíněné průmyslové zóny.

Infobox
Autor fotografie: Ludvík Hradilek

Infobox

V SOUVISLOSTECH

  • Bojoval proti Nemaku. Teď čeká na peníze
    V květnu vláda schválila odkup pozemků Jana Rajtera, který blokoval stavbu továrny Nemak. Po několika měsících sedlák peníze nemá.
  • Premiér pošle domů miliony. Na Nemak
    Stát zaplatí za stažení žalob, které provází investici mexické společnosti Nemak na severu Čech a budování průmyslové zóny v Havrani u Mostu.
  • Odbojný sedlák povolil, Nemak si oddechl
    Investici mexické společnosti Nemak už nehrozí, že by kvůli soudním sporům musela odejít z Mostecka. Místní radnice dnes podepsala dohodu se sedlákem, který proti továrně bojoval.

Opakovaná situace

Nová továrna a její okolí zabere přes 137 tisíc metrů čtverečních. Z posudků odborných firem, které má deník Aktuálně.cz k dispozici, vyplývá, že jde o velmi kvalitní zemědělskou půdu, která na Mostecku nemá obdobu. Na rozdíl od jiných lokalit není zatím vůbec dotčena průmyslovou výrobou.

"Jde o zemědělské pozemky nadprůměrné kvality. Půda byla využívána jako vysoce kvalitní orná půda," je uvedeno v posudku posouzení vlivu na životní problém. Ministerstvo životního prostředí proto musí souhlasit s vynětím této půdy ze zemědělského půdního fondu.

Firma si přitom vybírala z několika různých lokalit na severu Čech, pro zónu Joseph se rozhodla proto, že je tam dobudovaná infrastruktura a dostatek volných pozemků.

Opakuje se tak situace z doby, kdy do zóny přicházela mexická společnost Nemak. Také v tomto případě ministerstvo životního prostředí muselo vydat souhlas s vynětím kvalitní půdy ze zemědělského půdního fondu.

Podle právníků Ekologického právního servisu, kteří zastupují sedláka Jana Rajtera hospodařícího na této půdě v blízkosti zóny, ale ministerstvo při vydání tohoto rozhodnutí vážně pochybilo a postupovalo v rozporu se zákonem.

Proti také ombudsman

Za nezákonné označil vynětí půdy ze zemědělského fondu také veřejný ochránce práv Otakar Motejl. Ministerstvo i další úřady ale trvaly na svém a odmítly ombudsmanův názor respektovat.

Při soudních jednáních přitom zástupci státu i místní samosprávy přišli s tím, že půda není zdaleka tak kvalitní, jak tvrdí sedlák Rajter a ekologičtí právníci. Nynější posudek ale jejich obranu vyvrací. "Vždy jsme tvrdili, že průmyslová zóna v této oblasti je nesmyslná," řekl deníku Aktuálně.cz Pavel Franc z Ekologického právního servisu.

Právníci už podali několik námitek. Dosavadní posudky však uvádějí, že továrna společnosti Elbel životní prostředí v průmyslové zóně i jejím okolí nijak výrazně neovlivní. Firma by tak se získáním souhlasného stanoviska neměla mít problém. Továrnu přitom chce začít stavět v příštím roce.

Město Most už firmě prodalo přes dvacet hektarů pozemků za asi padesát milionů korun. Společnost může po čase získat padesátiprocentní slevu z kupní ceny pozemků, podmínkou je vytvořit a udržet po dobu dvou let minimálně 300 pracovních míst.

Odejde Nemak?

Zatímco se jedná o příchodu italské společnosti do zóny Joseph, není jisté, jaký bude osud první firmy, která svoji továrnu v zóně postavila, mexické společnosti Nemak. A tím i celé zóny, do které už stát i město investovaly přes 270 milionů korun.

Mostečtí zastupitelé totiž už dvakrát odsunuli rozhodnutí o vykoupení pozemků v této zóně, které patří právě sedláku Janu Rajterovi. Vláda přitom v květnu uvolnila na tento účel 234 milionů korun.

Rajter a jeho právníci už kvůli postoji mosteckých zastupitelů oznámili, že obnovují soudní spory, které kvůli výstavbě Nemaku vedou. Soudní spory se týkají stavebních povolení a také územního řízení.

Naděje na úspěch ve sporech  má přitom sedlák a jeho právníci velké, soudy totiž ve většině případů dávaly ekologickým právníkům upozorňujícím na nestandardní postup úřadů zapravdu.

Manažer Nemaku Milenko Jankovič po odložení rozhodnutí zastupitelů navíc naznačil, že v případě pokračování projednávání žalob zvažují majitelé firmy místo plánovaného rozšíření závodu ukončení aktivit v Česku nebo zakonzervování současného stavu se 180 zaměstnanci. Hrozí i spor se státem kvůli zmařené investici.

"Majitelé Nemaku zatím zvažují, zda mají ještě vyčkávat, či už své působení na Mostecku ukončit," uvedl také vládní zmocněnec pro severní Čechy Vlastimil Aubrecht.

"Na Mostecku je nejvyšší nezaměstnanost a konec strategické zóny Joseph je nyní blíž než kdykoliv předtím," dodal předseda Hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje a poslanec Evropského parlamentu Richard Falbr.

 

Právě se děje

Další zprávy