Výpověď e-mailem? Brzy to bude možné

Michal Najman
9. 9. 2006 0:00
Praha/Fort Worth - Americká společnost Radioshack propustila stovky lidí pouhým e-mailem. I v Česku to bude možné - ale složitěji a až od ledna.

Nový zákoník práce, který začne platit 1. ledna 2007, umožní českým zaměstnavatelům totéž, co učinila před pár dny americká firma Radioshack. Jejích 400 pracovníků dostalo nepříjemný e-mail: byla v něm výpověď.

Ani v Česku už nebude nutné zvát si zaměstnance na pohovor či mu posílat výpověď ze zaměstnání doporučeným dopisem. Šéfovi bude stačit několik kliknutí myší a výpověď bude na stole - respektive na monitoru. Může tak učinit třeba z dovolené na Kanárských ostrovech.

Stejným způsobem se však budou moci zachovat i zaměstnanci - odejít z firmy, v níž nebudou spokojení, bude snazší.

Vyhnout se bude jednodušší

Potvrzuje to i názor oslovených právníků. "Možné to bude, nebude to však pro zaměstnavatele příliš výhodné. Výpovědi zaslané e-mailem se bude možné snáz vyhnout než v případě klasické," řekl v rozhovoru pro deník Aktuálně.cz Marek Souček, právník ministerstva informatiky.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Problémem u e-mailu je totiž prokazování doručení. Už sama výpověď musí být podepsána elektronickým podpisem založeném na kvalifikovaném certifikátu. Těch zatím v Česku moc není.

Nový zákoník práce také vyžaduje, aby zaměstnanec s takovou formou výpovědi souhlasil - například podpisem pracovní smlouvy, v níž je to uvedeno.

Kvalifikovaných certifikátů je málo

Největší oříšek je pak v prokazování doručení výpovědi. "Jako doručená se považuje pouze taková písemnost, jejíž převzetí potvrdí zaměstnanec či zaměstnavatel datovou zprávou podepsanou svým elektronickým podpisem," stojí v prohlášení Ministerstva práce a sociálních věcí.

I tento podpis musí být založen na kvalifikovaném certifikátu. Ten zatím podle internetových stránek ministerstva informatiky vlastní 27 tisíc subjektů.

"Počet kvalifikovaných certifikátů u nás roste jen pozvolně," sdělil Martin Škorpil, obchodní ředitel společnosti První certifikační autorita, a. s., která je jednou ze tří společností, které kvalifikované certifikáty smí vydávat.

"Pokud se výpověď vrátí jako nedoručitelná nebo zaměstnavatel do tří dnů její doručení nepotvrdí a nepodepíše elektronickým podpisem, je výpověď neplatná," prohlásila pro deník Aktuálně.cz tisková mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí Kateřina Beránková.

Radioshack: Propustit e-mailem je rychlejší

Co nás v Česku teprve čeká, je v USA už realitou. Společnost Radioshack vyhodila čtyři stovky zaměstnanců své centrály ve Fort Worth v Texasu elektronickou poštou.

Prodejna společnosti Radioshack v USA.
Prodejna společnosti Radioshack v USA. | Foto: wikipedia.org

Zaměstnanci byli sice dopředu na sérii mítinků varováni, že se propouštění chystá, konkrétní oběti restrukturalizace však svůj osud zjistili, až když si ráno otevřeli firemní poštu.

Překvapilo to nejen samotné zaměstnance, ale i experty na teorii managementu. "Ještě nikdy jsem neslyšel o případu propuštění tak velkého počtu zaměstnanců pomocí e-mailu. Považuji to za nehumánní vůči zaměstnancům," řekl agentuře AP Derrick D'Souza, profesor managementu z University North Texas.

Padák ne na hodinu, jen na půl

"Bylo pro nás důležité informovat zaměstnance co nejrychleji. Na sbalení věcí, rozloučení s kolegy a opuštění kanceláře měli 30 minut," řekla agentuře AP Kay Jacksonová, mluvčí společnosti Radioshack.

Na chodbě byly pro zaměstnance přichystány krabice a igelitové tašky, aby měli jak své věci dopravit mimo prostory firmy. Vše podle slov mluvčí proběhlo velmi hladce, zaměstnanci se chovali profesionálně.

"Elektronická pošta poskytuje větší soukromí než osobní oznámení takové zprávy," zdůvodnila Jacksonová kroky společnosti.

Společnost Radioshack provozuje v USA síť prodejen s elektronikou. Nedávno zavřela 500 prodejen z celkových 6 tisíc. Na americkém trhu už působí 85 let.

 

 

Právě se děje

Další zprávy