Brambory podraží až na dvojnásobek

Petr Havel
24. 8. 2006 0:00
Praha - Slabší úroda brambor nejen v Česku, ale i v okolních zemích znamená jediné: ceny ještě půjdou nahoru.

Pozdních brambor je nedostatek. Loni ho dokázal nahradit dovoz z Polska, Maďarska, Německa a Slovenska, a ceny se proto držely na uzdě. Letos je situace jiná - brambor je málo úplně všude.

Míň se sází, míň se sklidí

O tuzemskou produkci je proto velký zájem v zahraničí.

Podle místopředsedy Asociace soukromého zemědělství Jana Votavy, který je zároveň významným pěstitelem brambor na Vysočině, by popsaná situace měla udržet ceny brambor pro jejich producenty konečně po letech na přijatelné úrovni.

Zvyšování cen potvrzuje i předseda Ústředního bramborářského svazu ČR František Novák a dodává: "Současná situace je výsledkem každoročního poklesu ploch osázených bramborami. Meziročně se plochy brambor u nás snížily o šest tisíc hektarů, tedy o sedmnáct procent."

Nižší tuzemská produkce spolu s předpokládaným nižším výnosem podle něj v praxi znamená, že zatímco v loňském roce se touto dobou vykupovaly ve velkém brambory od zemědělců za ceny kolem 1,80 koruny, nyní se ceny pohybují mezi 6,20 až 6,80 korunami za kilogram.

Na rozdíl od obilí se ceny brambor od zemědělců promítají do spotřebitelských cen přímo. Ceny brambor v obchodech ostatně rostou už v současné době. Podle posledních dat Českého statistického úřadu se jen za poslední týden zvýšily o 5,8 procenta na současných 11,63 koruny za kilogram.

Nynější růst je přitom podle Votavy dán i tím, že na rozdíl od loňska jsou již letos vyprodány zásoby raných konzumních brambor. "Současný i předpokládaný nedostatek brambor je především důsledkem snížení osevních ploch v porovnání s rokem 2005," potvrzuje Novákova slova Votava. "Výnosy, alespoň tady na Vysočině, by ale měly být s loňskem srovnatelné," vysvětluje Votava.

Foto: www.hatzenbichler.com

Nikde na tom nejsou líp

Kromě toho letos zemědělcům "nehrozí" dovozy levných brambor ze zahraničí. "V Polsku i Německu je brambor nedostatek, v Maďarsku také, téměř katastrofální je letos situace na Slovensku. Dovozy ze vzdálenějších zemí, jako je Holandsko, moc nepředpokládám, tam se stejně soustředí hlavně na sadbové a ne na konzumní brambory," tvrdí Votava.

Podle Nováka navíc sucho postihlo i Anglii a brambory nelze dovést za nízké ceny ani z mimoevropských teritorií, jako je třeba Egypt. "Tam je po sezóně a podle našich údajů není k dispozici žádná produkce pro obchodování s Evropskou unií," říká šéf bramborářů.

To nahrává hlavně zemědělcům, kteří mají možnost brambory uskladnit. "Ten, kdo má možnost letošní produkci uskladnit, na tom bude dobře," podotýká Votava.

Se zásobováním tuzemského trhu mohou podle jeho slov nastat problémy už koncem listopadu. To by v praxi znamenalo, že základní surovina na vánoční bramborový salát letos vyjde hospodyňky oproti loňsku zhruba na dvojnásobek.

Dodávky brambor za vyšší než loňské ceny potvrzují i obchodníci.

"V porovnání s loňskem by mohly být letošní ceny brambor až dvojnásobné," obává se jednatel společnosti Globus Petr Vyhnálek. Tuzemskou produkci přitom ani podle jeho slov nelze zatím nahradit dovozy z okolních států.

Autor je spolupracovníkem redakce

 

Právě se děje

Další zprávy