Soud zrušil pokutu pekárnám za kartel

Dušan Klimeš
3. 1. 2007 17:35
Praha - Společnosti Delta pekárny, Penam a Odkolek nebudou muset zaplatit pokutu ve výši 52,8 milionů korun za údajný kartel.
Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Pecina
Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Pecina | Foto: Aktuálně.cz

Brněnský krajský soud dnes zrušil příslušné rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Stejný senát už podle ČTK dříve zrušil i verdikt ÚOHS o samotné kartelové dohodě.

Antimonopolní úřad byl přesvědčen, že trojice pekárenských společností se spolu dohodla na cenách. Už v roce 2003 proto udělil těmto velkým producentům pečiva pokutu ve výši 120 milionů korun.

Kartel měl vypadat zhruba takto: Firmy se vzájemně informovaly, jaké ceny "nasadí" pro odběratele. Poté všechny dosáhly toho, že mohly zvýšit ceny a přitom si zachovat svůj podíl na trhu.

Pekárny se proti pokutě odvolaly. Pokuta byla následně snížena na 66 milionů korun.

Ani s tím se však tři největší domácí pekárny nesmířily a podaly další rozklad. Výsledek? Měly zaplatit 52,8 milionů, tedy o polovinu méně, než činila původní pokuta.

"Úřad původně správně zohlednil závažnost protisoutěžního jednání, ale ne délku jeho trvání," vysvětlil letos v létě šéf antimonopolního úřadu Martin Pecina důvody, proč sankce snížil.

Nyní musí jeho úřad znovu v kauze rozhodnout: Musí vyměřit novou pokutu. A případně podat proti verdiktu kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Spor už povede s pouhými dvěma firmami. Mezitím se totiž dvě z potrestaných společností spojily. V březnu úřad povolil propojení Delta Pekáren a firmy Odkolek.

 

Právě se děje

Další zprávy