Paroubek vyzval šéfku VZP k odchodu

Simona Holecová, David Koubek
10. 11. 2005 18:30
Praha - Ministr zdravotnictví David Rath uvalil nucenou správu na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu. Poté spolu s premiérem vyzval šéfku VZP Jiřinu Musílkovou k odchodu. Musílková rezignaci odmítla.

"Vyhlašujeme nekompromisní válku proti nehospodárnosti a plýtvání," uvedl dnes Rath. (Celé prohlášení Ratha ZDE.) "Důvodem uvalení nucené správy je především neplnění zákonných povinností VZP a narůstání jejího dluhu," upřesnil.

VZP v pondělí oznámila, že očekává kumulovanou ztrátu přes 14 miliard korun. Právě těchto 14 miliard přitom dříve označil premiér Jiří Paroubek za kritickou hranici. (Fakta o hospodaření ZDE)

"Pokud se nám podaří domluvit se s nemocnicemi na jiném systému úhrad, mohly by naše ztráty jistě klesnout pod těchto 14 miliard," řekla na začátku týdne Aktuálně.cz ředitelka VZP Jiřina Musílková.

K dnešnímu rozhodnutí Ratha dodala, že hodlá předložit množství analýz, čísel a posudků, které prokáží, že ministr neměl důvod nucenou správu zavést. "Žijeme v právním státě a já hodlám využít všechny právní cesty," uvedla v ČT Musílková.

VZP nevylučuje právní odvetu

Mluvčí pojišťovny Jiří Suttner prohlásil, že společnost bere rozhodnutí Davida Ratha na vědomí a bude je respektovat.

"Budeme ovšem analyzovat, proč byla správa uvalena. A pokud zjistíme, že tyto důvody jsou irelevantní, jsme připraveni uskutečnit právní kroky, které vycházejí z opravných prostředků, které má pojišťovna k dispozici," řekl Suttner (rozhovor se Suttnerem ZDE).

Rath dnes oznámil, že nucená správa potrvá rok: "Pokud však ředitelka okamžitě odstoupí z funkce, do šesti týdnů může parlament jmenovat nového šéfa VZP," řekl ministr.

Odejdi, vyzval Musílkovou Paroubek

K odchodu z čela VZP pak dnes o dvanácté vyzval ředitelku Musílkovou i premiér Jiří Paroubek. "Paní Musílková by měla co nejrychleji rezignovat. Její odchod může urychlit finanční stabilizaci VZP," prohlásil ministerský předseda.

Musílková svůj odchod v podvečer odmítla. "Dokud neočistím pojišťovnu i sebe, nebudu rezignovat," prohlásila.

Již v pondělí pak Aktuálně.cz řekla, že nevidí důvod, proč by tak měla učinit: "Tady jde o reálné hospodaření. Naši ekonomové to vidí jinak než pan Rath, naše správní rada to vidí taky jinak. Oni reálně vidí, co jsme a co nejsme schopni udělat. V mnohém jsme vázáni zákony a různými normami."

Opozice Ratha kritizuje

S Musílkovou souhlasí místopředsedkyně zdravotnického výboru sněmovny Alena Páralová (ODS). Ta dnešní rozhodnutí Davida Rahta kritizovala: "Nucená správa do systému žádné peníze nevnese. Pan Rath pouze pokračuje v útocích na paní Musílkovou, které jsou již letité," řekla Aktuálně.cz Páralová.

Rath největší pojišťovnu kritizoval už coby odborář, později i jako šéf České lékařské komory. Tvrdil, že VZP postupuje nehospodárně a plýtvá penězi. To dnes zopakoval: "V nemocnicích se tísní pacienti, zatmco VZP si staví mramorové paláce," řekl Rath.

Páralová to vidí jinak: "Fungování VZP je nastaveno nařízeními vlády. VZP neměla šanci chovat se jinak, než jak se chovala," dodala Páralová. (Fakta o pojišťovně ZDE.)

Podobně to vidí i poslankyně Lucie Talmanová (ODS). "V rozhodnutí uvalit na VZP nucenou správu vidím první krok k zestátnění českého zdravotnictví," řekla.

Nuceným správcem dnes jmenoval ministr Rath svého náměstka Antonína Pečenku. Pečenka se ve fungování VZP vyzná - donedávna působil jako zástupce ředitelky pojišťovny Jiřiny Musílkové, na starosti měl úsek zdravotní péče. (Profil Pečenky ZDE.)

 

Právě se děje

Další zprávy