VZP platí rychleji, ale stále pozdě

vid
7. 11. 2005 18:34
Praha - Všeobecná zdravotní pojišťovna dnes platí zdravotnickým zařízením průměrně 29 dní po splatnosti faktur. Nabízí jim také zvýhodněný úvěr od banky.

Na začátku roku se platby opožďovaly průměrně o 45 dní, dnes je VZP o dva týdny rychlejší. Pojišťovna zrychlila platby nemocnicím a soukromým ordinacím díky penězům od České konsolidační agentury (ČKA).

Ta od pojišťovny převzala dluhy ve výši 2,9 miliardy korun a peníze hned putovaly na účty těch zdravotnických zařízení, které pro toto oddlužení schválila vláda. Pojišťovna platí rychleji soukromým lékařům, kteří se podle ředitelky VZP Jiřiny Musílkové do problémů s pozdními platbami dostali kvůli nemocnicím.

"Ať už jsou to ambulantní lékaři nebo specialisté, jejich platby se téměř rovnají platbám, které máme v pojistném plánu. Ale kdo se výrazně odlišuje, to jsou nemocnice. Tím, že nemocnicím bylo vyhláškami dáno víc, tak i ti ostatní se dostali do špatné situace, přestože oni se toho svého rámce drželi. Je adekvátní platit jim dřív a děje se to," vysvětlila Musílková.

Všeobecná zdravotní pojišťovna nabídla lékařům, kteří se kvůli pozdním platbám dostali do finanční tísně, aby se obrátili na ČSOB. Banka nabízí soukromým lékařům, že jim za šestiprocentní úrok půjčí až 80 procent toho, co předtím fakturovali zdravotním pojišťovnám.

Celkový dluh koncem roku asi 14 miliard

Celkový objem závazků VZP po lhůtě splatnosti nyní klesl na 10,1 miliardy korun. Do konce roku by měl celkový kumulovaný dluh dosáhnout 14,2 miliardy korun.

Podle finančního ředitele VZP Vratislava Matyse by toto číslo ale mohlo nakonec klesnout na 13,6 miliard, pokud se pojišťovna dohodne s velkými nemocnicemi o úpravě úhrad tak, jak je nyní schválilo ministerstvo zdravotnictví. "Myslím si, že by se to mělo podařit. Záleží to na jednání s našimi smluvními partnery," říká Musílková.

Všeobecná zdravotní pojišťovna předpokládá, že na konci roku bude ztráta jejího hospodaření ve výši necelých 5 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy