Byznys seniory potřebuje, ale všichni to ještě nevědí

vt
7. 8. 2012 21:40
Soutěž TOP Odpovědná firma ocení i projekt věnovaný podpoře a rozvoji starší generace
Experti z IBM v rámci svých dobrovolnických aktivit školí seniory v práci s počítačem.
Experti z IBM v rámci svých dobrovolnických aktivit školí seniory v práci s počítačem. | Foto: IBM

Devátý ročník národní nezávislé ceny TOP Odpovědná firma 2012 opět hledá nejodpovědnější firmy, které podnikají v České republice. V letošním roce kromě strategických cen pro nejodpovědnější velkou a malou firmu nabízí soutěž i řadu projektových kategorií - mezi nimi i kategorii „Firma vstřícná seniorům", jež byla ustavena v návaznosti na letošek jakožto „Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity".

Soutěž TOP Odpovědná firma 2012 organizuje platforma Byznys pro společnost a přihlásit se lze do 10. srpna. Veškeré potřebné podrobnosti najdete na speciálních internetových stránkách www.topodpovednafirma.cz.

Byznys a stárnutí Evropy

Úkolem Evropského roku aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity - jak ho Evropská komise vyprojektovala - je zvýšit povědomí obyvatel o důležité roli starších lidí ve společnosti a podpořit opatření zaměřená na vytváření lepších příležitostí pro starší lidi, aby mohli zůstat co nejdéle aktivní.

A proč by se tím měl zabývat právě i byznys?

Evropská populace se snižuje a zároveň stárne - tento trend zasahuje všechny vyspělé země starého kontinentu, Česko nevyjímaje. Od roku 2012 se každým rokem zvýší počet Evropanů starších 60 let o dva miliony, přičemž v roce 2030 klesne počet lidí v produktivním věku o 20,8 milionu, což představuje 6,8%. Aby evropské firmy zůstaly konkurenceschopné a jejich podnikání udržitelné, budou muset úspěšně přizpůsobit svou zaměstnaneckou a HR politiku stárnoucí pracovní síle, a zároveň budou muset přijít s inovativními produkty a službami pro tzv. stříbrnou ekonomiku.

Co se myslí výrazem ,,aktivní stárnutí"

- Umožnit seniorům zapojit se plně do života společnosti
- Vytvářet pro starší osoby pracovní příležitosti
- Umožnit jim aktivně přispívat formou dobrovolnictví (často např. jako rodinní pečovatelé)
- Umožnit jim žít nezávisle - přizpůsobením bydlení, infrastruktury, informačních technologií a dopravy
Zdroj: www.europa.eu

Mají-li totiž starší pracovníci setrvat v zaměstnání, je třeba podle autorů evropských politik především zlepšit pracovní podmínky a přizpůsobit je zdravotnímu stavu a potřebám starších osob. Musí se také aktualizovat jejich dovednosti poskytnutím lepšího přístupu k celoživotnímu vzdělávání a přezkoumat daňový systém a systém sociálních dávek, aby byly vytvořeny účinné pobídky motivující k prodloužení produktivního věku.

Společnost vstřícná ke všem

„Evropský rok má v jednotlivých zemích podpořit všechny stakeholdery, aby si v oblasti aktivního stárnutí stanovili konkrétní závazky a podnikli praktické kroky k uskutečnění cílů, umožňujících co nejvyšší zapojení starších lidí do nezávislého, aktivního života," říká László Andor, evropský komisař pro zaměstnanost, sociální věci a začlenění.

A Lenka Bočková z Ministerstva práce a sociálních věcí dodává: „Hlavním výstupem Evropského roku aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012 bude nová Národní strategie podporující pozitivní stárnutí pro období let 2013 až 2017. Na jejím textu spolupracuje celá řada institucí a organizací z řad neziskového sektoru, akademické sféry, místní i krajské samosprávy a dalších resortů.

Do příprav se rovněž zapojily komerční firmy, které si postupně uvědomují potenciál starších pracovníků, především pak jejich celoživotní zkušenosti, jež jsou v některých profesích, například technických oborech, zcela nepostradatelné. Některé podniky proto začaly realizovat projekty zavádějící principy age-managementu v rámci svých personálních procesů. Právě zavádění age-managementu je jednou z výzev pro zaměstnavatele na následující období.

Firmy při zpracování strategie rovněž zdůrazňovaly nutnost podpoření nových forem flexibilních pracovních úvazků, jakými jsou například sdílená pracovní místa, kdy mladší a starší pracovníci sdílejí jednu pracovní pozici a mohou se navzájem obohatit. Firmy jednoznačně vyjadřují podporu vzniku nové strategie, která zohledňuje současné demografické trendy, a oceňují otevřenou spolupráci s Ministerstvem práce a sociálních věcí, které je věcně zodpovědné za přípravu materiálu i za koordinaci celého Evropského roku 2012," uzavírá Lenka Bočková.

Naplnit hlavní cíle Evropského roku aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity pomáhá svými projekty v průběhu celého roku i platforma Byznys pro společnost.

Kromě programu Know-how pro lepší svět, zaměřeného letos na seniory, či třeba odborného setkání „Zaměstnávání 50+" k nim patří i zmíněná speciální kategorie soutěže TOP odpovědná firma 2012.

Cenu v této kategorii, kterou zaštítila společnost GlaxoSmithKline, získá firma, která realizuje efektivní projekty zaměřené na vzájemně prospěšnou spolupráci mezi generacemi nebo systémové programy zacílené na podporu, rozvoj a využití potenciálu seniorů. Vítěz české národní soutěže navíc postoupí do hodnocení na evropské úrovni a má možnost získat jednu z Evropských cen, které udělí Evropská komise v rámci Evropského roku aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012.

 

Právě se děje

Další zprávy