Když firma myslí na své město, vydělají na tom všichni

Pavlína Kalousová
3. 8. 2012 23:30
Cena čeká na společnosti, jimž nejsou lhostejné problémy komunity, v níž podnikají
Evropský příklad: Kodaň má image "ekologického města" Evropy. Na kole se po městě dopravuje 40% jeho obyvatel.
Evropský příklad: Kodaň má image "ekologického města" Evropy. Na kole se po městě dopravuje 40% jeho obyvatel. | Foto: www.visitcopenhagen.com

Devátý ročník národní nezávislé ceny TOP Odpovědná firma 2012 opět hledá nejodpovědnější firmy, které podnikají v Česku. Soutěž organizuje platforma Byznys pro společnost a mimo hlavní strategické ceny mohou firmy vybírat až z devíti projektových kategorií. Jednou z nich je i „Firma a město 2012".

Tuto kategorii zaštítila společnost Veolia Voda a uděluje se v ní cena za projekt realizovaný ve spolupráci s místní samosprávou, který podporuje a rozvíjí udržitelné fungování dané lokality.

Přehled všech kategorií najdete na www.topodpovednafirma.cz, kde probíhá až do 10. srpna registrace.

Firma a město

Udržitelné, chytré či eko- město jsou jen některé z přívlastků, o kterých se mluví v souvislosti s diskusí o ideálním budoucím vývoji měst a míst. I když se terminologie může lišit, zůstává společný pohled na to, co by udržitelné město mělo zvažovat. Tedy, jak fungovat již dnes s ohledem na budoucí generace.

Minimálně to znamená zohlednit ekologickou stopu města a jeho obyvatel, snížit produkci emisí, recyklovat, „optimalizovat mobilitu", ale také zajistit občanům základní podmínky pro kvalitní život a práci.

Dnes žije přibližně polovina světové populace ve městě. To klade stále vyšší nároky na zajištění kvalitního života pro všechny jeho obyvatele. Řešení, jak toho dosáhnout, dnes nehledá jenom místní samospráva, ale také firmy, které se stále více stávají jedním ze stavebních kamenů pro zajištění udržitelnosti, a to jak na úrovni technologií a řešení, které městům nabízejí, tak jako firemní občané, kteří v dané komunitě podnikají a působí.

Dánský příklad

Například dánská metropole Kodaň se může pyšnit image ekologického města Evropy. K tomu však bylo potřeba naplánovat a učinit celou řadu konkrétních opatření. Tak například 40% obyvatel Kodaně se pohybuje na kole. Pro ty, kteří kolo nevlastní, má město k dispozici hustou síť půjčoven.

A do roku 2025 chce být Kodaň uhlíkově neutrální. Jako jedno z opatření přijalo město nařízení, že všechny rovné střechy musejí být zatravněny. Krom emisí umožňuje tento systém zadržovat více dešťové vody a snižovat teplotu vzduchu ve městě.

I u nás se postupně objevují příklady dobré spolupráce mezi místní samosprávou a firmami. Ty nejlepší budou oceněny v kategorii Firma a město. Cenu získá nejlepší korporátní projekt realizovaný ve spolupráci s místní samosprávou, který podporuje a rozvíjí udržitelné fungování dané lokality.

Soutěžit o zmíněnou cenu mohou projekty, které jsou realizovány ve spolupráci s kraji, městy i menšími obcemi. Obsahově se projekty zaměřují na témata a problémy, které jsou v dané lokalitě aktuální a jejichž řešení rozvíjí její udržitelnost; jde například o rozvoj místní infrastruktury, dopravního systému, zvýšení bezpečnosti, snížení a prevenci kriminality, budování veřejné zeleně, opravu místních kulturních památek a podobně.

 

Právě se děje

Další zprávy