Prazdroj: Většina našich dodavatelů jsou české firmy

Tereza Holanová Tereza Holanová, pak
9. 1. 2012 10:04
Rozhovor s ředitelkou pro vnější vztahy a komunikaci ve společnosti Prazdroj.
Ředitelka pro vnější vztahy a komunikaci ve skupině Prazdroj.
Ředitelka pro vnější vztahy a komunikaci ve skupině Prazdroj. | Foto: Tereza Holanová, Vladimír Nagaj

Praha - Plzeňský Prazdoj primárně spolupracuje s českými firmami. Jeho produkt je plně spojený s lokálními surovinami, které produkují čeští zemědělci a jiné malé a střední společnosti. Kdo se chce stát naším dodavatelem, musí splňovat pravidla odpovědnosti v podnikání, tvrdí Drahomíra Mandíková, ředitelka pro vnější vztahy a komunikaci ve firmě. 

Máte vypracovaná nějaká pravidla pro přístup k dodavatelským firmám?

V Prazdroji bereme velmi vážně otázku trvale udržitelného rozvoje. Máme pravidla, která jsou součástí našeho rozhodování a každodenních aktivit. Jsme rádi, když můžeme do této naší snahy zapojit i naše partnery. Naše vztahy jsou samozřejmě primárně obchodní, pojí nás společná touha po co nejlepším výsledku a produktu. Na druhou stranu, stejně jako v lidském životě, tak i v byznysu funguje nejlépe vztah postavený na společných hodnotách. Proto se nám nejlépe spolupracuje s těmi, kteří si stejně jako my váží hodnot, jako je lidská práce, životní prostředí či kulturní dědictví. Na naše dodavatele máme vysoké nároky, vyžadujeme i od nich odpovědný přístup a etické chování.

Jak tedy pomáháte svým dodavatelům a obchodním partnerům k naplňování jejich společenské odpovědnosti?

Jako jedna ze společností, která již mnoho let podporuje společenskou odpovědnost firem, se snažíme šířit tyto myšlenky a přístup i dál. Proto pravidelně oslovujeme naše klíčové dodavatele s otázkou odpovědného přístupu k podnikání.  Naši noví či potenciální dodavatelé se také mohou k principům trvale udržitelného rozvoje oficiálně přihlásit, a to prostřednictvím webu.

Proč upřednostňujete české dodavatele?

Všechny velké značky našich piv se honosí certifikátem České pivo, který je přihlášen v EU a schvaluje ho Státní zemědělská a potravinářská inspekce. A na vaření tradičních českých piv jsou české suroviny nezbytné. Proto spolupracujeme s českými zemědělci, vždyť Prazdroj je druhým největším odběratelem sladovnického ječmene v Česku a v předešlých letech jsme nakoupili ječmen za více než půl miliardy korun! Abych ilustrovala důležitost této spolupráce nejen pro dodavatele, ale i pro českou ekonomiku, můžu například uvést jedno číslo za minulý rok. 5,9 miliardy korun - takový obrat se nám podařilo vloni vygenerovat ve spolupráci s našimi dodavateli a téměř devadesát procent tohoto obratu má původ ve spolupráci s českými firmami.

Jak monitorujete dodržování odpovědného chování u svých dodavatelů? Liší se nějak přístup v ČR a v zahraničí?

Prostřednictvím programu nazvaného „Systém řízení kvality poskytované dodavatelem" společně dohlížíme na nejvyšší kvalitu dodávek. Stejně jako kvalitu surovin, materiálů či služeb sledujeme u našich dodavatelů i odpovědný přístup k životnímu prostředí, lidským právům či bezpečnosti při práci.

Zasáhnete v případě, že zjistíte pochybení? Některé společnosti realizují audity a případně ukončí s firmou spolupráci.

Mezi našimi dodavateli je velká řada těch, kteří s námi spolupracují léta. V těchto dlouhodobých obchodních vztazích obyčejně vše funguje tak, jak má. Mýlit se, je ale lidské, takže raději než rychlá řešení prosazujeme dialog a snažíme se situaci vyřešit, pokud by došlo k nějakým menším pochybením.

Jde o standardní praxi ve vašem oboru podnikání? Změnila se nějak situace za poslední roky?

Nemám v ruce žádná tvrdá data ani průzkum, ale troufla bych si říci, že prostředí pro podnikání se kultivuje a stále více firem si uvědomuje, že jejich byznys není jenom o maximálním zisku, ale o zabezpečení dlouhodobě udržitelného rozvoje podnikání s ohledem na okolí, ve kterém podnikají.

 

Právě se děje

Další zprávy